22-11-2020

Persconferentie C19

Hoezo C19 en niet COVID19. Als ik C19 zie denk ik aan de A15 en de N57. Wegen die iedereen kent en geen vervelende gedachtes bij heeft. C19: een weggetje nog minder dan een B weg, meer een zandpad op het prachtige platteland tussen Katland aan zee en Schiermonnikhove. Nee niet gelijk gaan googelen waar dat nu weer is. Die dorpen bestaan niet. net als dat zandpad.

Maar goed die persconferentie wordt gelukkig vooraf goed gecommuniceerd. Dan weet ik dat ik op dat moment de honden moet gaan uitlaten. Lekker rustig op straat dus ruim meer dan 1,5 m afstand!

Ik hoor de samenvatting wel op het journaal, dat is genoeg en hoef ik dat gewauwel van Mark en Hugo niet aan te horen. Ditmaal weer een versoepeling? Bioscopen en pretparken enzovoort weer open en nog zo wat gezeur maar wel de horeca dicht houden waardoor we ons bewust moeten worden hoe erg het is.

Nu ja de theaters, bioscopen, dierentuinen  en pretparken zullen geen gat in de lucht gesprongen hebben.  Met de hoeveelheid bezoekers die ze mogen ontvangen kun je niet kiet draaien. Dat is echt niet kostendekkend. Efteling personeel gaat niet voor niets in de zorg helpen. Maar dat zijn wel mensen met gezond verstand en het hart op de goede plaats.

Had trouwens ook wel eerder bedacht kunnen worden, 3 miljard naar KLM en duizenden werknemers thuis, had daar nu echt niet iets mee gedaan kunnen worden? Een stewardess kan in een vliegtuig een kop koffie aangeven, waarom niet in een bejaarden tehuis?

Ik vraag me dan wel iedere keer af waarom blijven die scholen open? Als vader van vier gezonde zoons weet ik al heel lang dat als er een kindje liep te snotteren, binnen de kortste keren de hele klas liep te snotteren en dus ook alle ouders van die kinderen en een dag of 4 later familie en aanhang en collega’s enzovoort. Komt bekend voor? Scholen zijn van oudsher een ziektefabriek.

En als ik dan langs een middelbare school loop en ik zie de kinderen op echt wel iets minder dan 1,5 m zitten heb ik zo mijn bedenkingen. Eerst al, moeten ze daar niet eens leren meten. Ik begrijp ook dat het moeilijk is, je kan een gebouw niet ineens groter maken dus je moet woekeren met de ruimte. En oké ze lopen op de gang met een mondkapje maar niet in de klas en de ramen staan al lang niet meer open, veel te koud. Dus die ziektefabriek draait alweer op volle toeren zeker gezien het aantal besmette leerkrachten.

Dan komt ook nog de Sint er aan en de Kerst en oud en nieuw. Iedereen met een klein beetje verstand in z’n sokken begrijpt dat mensen elkaar gaan opzoeken, met 6 bij elkaar? Mijn gezin bestond al uit 6. En dat het nooit meer te controleren valt door toevallig voorbij lopende boa’s. En je buren zullen je niet verlinken, die zitten waarschijnlijk zelf met te veel visite of zitten bij hún buren.

Had het dan niet een goede gedachte geweest om die scholen toch maar even  een tijdje dicht te gooien? En is het dan niet slim om dat direct na oud en nieuw te doen? Sluiten: alles tot minstens 10 januari, zeg maar de eerste maandag na de 10e. Dat is maar één weekje extra vakantie maar wel 10 dagen quarantaine. En dan zoveel mogelijk sectoren. Kunnen we allemaal gezond het nieuwe jaar in.

Mark, denk er eens over na, een week school missen is beter dan je ouders, opa of oma of andere familie voor altijd moeten missen vanwege besluiteloze domme regelingen.

22-11-2020

Persconferentie

Er zijn er al heel wat geweest met Mark en Hugo. Prachtige historische momenten die keurig vast leggen hoe besluiteloos onze regering staat te klungelen. Ik hoor en lees over allerlei besluiten die de dag ervoor al uitgelekt zijn dus eigenlijk geen nieuws meer zijn. Over hoe wij het met z’n állen moeten doen, we het dus niet goed doen kijkend naar de cijfers. Kloppen die cijfers altijd wel? Hoe vaak zat het RIVM er al niet naast. Hoe vaak loopt de regering, RIVM en OMT niet achter de feiten aan?

Hoe idioot is het om te denken dat een drank verkoop verbod na 20.00 uur helpt? De winkels gaan vrijwel allemaal dicht om die tijd en als je toch drank wilt kopen doe je dat vóór die tijd. Hoe stom is het om die mondkapjes eerst nutteloos te noemen, dan weer niet nutteloos maar weer niet verplicht. Dan weer wel verplicht of dringend geadviseerd en te horen dat het niet werkt maar is voor het bewust maken van de mensen. Te horen dat je in drukke winkelstraten het kapje wel op moet maar zodra je aan de rand van die zelfde straat op een terras gaat zitten het weer niet hoeft. Is het gevaar op besmetting dan ineens minder? De horeca wordt er gek van en gaat er kapot aan.

Wat ik vooral niet hoor is over het verkeer. Nee niet woon werkverkeer, we moeten zo min mogelijk rijden dat deden we al, ook  niet de touringcar ondernemers. Ik zie de bussen in Stellendam en veel andere plaatsen al sinds half maart stil staan. Nee het vrachtverkeer. Niets ten kwade over al die hard werkende mensen, ze doen hun werk en daar mogen we blij mee zijn.

Ik reed een ruime week geleden, net na de voorlaatste persconferentie, rond 14.00 op de A15 ter hoogte van Hoogvliet richting Europoort. en dacht, zal voor de gein eens tellen, een minuut lang. Kon wel, het was niet zo heel druk en vrachtauto’s tellen zonder je mobiel te gebruiken mag nog.

Wat denk je, 40 vrachtwagens kwamen tegengesteld. En toen ben ik gaan rekenen, ook dat kan ik nog uit mijn hoofd, 40 x 2 want in de richting die ik reed was het zeker zo druk, 80 dus. Dat is in een uur 4800. Als je voor een gemiddelde werkdag 10 rekent is dat heel voorzichtig geschat 48.000! neem je dan slechts 5 werkdagen kom je op 240.000 per week. Laten we het makkelijk houden want die wagens rijden wel langer dan 10 uur per dag en meer dan 5 dagen per week, we ronden het af op 250.000 per week, dus één miljoen per maand. Alleen op dat stukje A15.

Heb ik het nog niet over de andere kant van de nieuwe waterweg waar al die wagens naar het Westland heen en weer rijden en ook niet over alles wat heen en weer rijdt vanaf de havens van 020 en andere plaatsen in Nederland. Maak er maar een 5 of 6 fout van, 5 miljoen, 6 miljoen? Wie bied? In één maand! kan best nog meer zijn. En wij moeten ons zo min mogelijk verplaatsen.

Veel van die wagens zijn internationaal transport vaak bestuurd door Polen, Hongaren, Bulgaren, Oekraïners, Letten, Roemenen, Russen, Italianen, Spanjaarden, Turken, soms Portugezen, Duitsers Ik ben vast een aantal andere landen vergeten. Stoere truckers, harde werkers maar ik vrees zeker de verre buitenlanders niet altijd zo secuur met het flesje ontsmettende handgel.

Die gaan rijden vanuit bijvoorbeeld Italië of Spanje, echte brandhaarden, en proberen zo snel mogelijk hun vracht te halen of te brengen. Hiernaar toe?  Dat redt je wel binnen een dag of 3. Als je besmet bent zonder het te weten merk je dat pas na een dag of 6. Dan ben je al weer terug en heb je overal je “stempel” achter gelaten. Wordt hier ook naar gekeken door Mark en Hugo?

Wat doet de EU in dit geval want dit is grensoverschrijdend, wanneer komen er gelijke regels voor alle EU landen? Ik wens die chauffeurs een goede en gezonde reis en onze leiders eindelijk eens gezond verstand.

22-11-2020

Vechten tegen windmolens

Midden in deze coronacrisis hoor je berichten over het klimaat. Over de ijskap die aan het smelten is en niet meer echt aangroeit terwijl dat toch zou moeten nu het winter gaat worden. Iets van 75 % was al verdwenen deze zomer.  Men verwachte dat dit pas ergens rond 2050 zou gebeuren. Wat ook al een grote reden tot onrust is want het moet helemaal niet zo zijn.

En in het journaal afgelopen zondag dat er sinds april geen dag meer geweest is dat de temperatuur onder de 10 graden geweest is. Lekker natuurlijk in november deze extreem warme dagen, ik heb liever dit dat regen en kou maar beangstigend is het wel.

Dan weer boze boeren in Den Haag, niet onlogisch van hun kant. Het stikstof beleid gaat iedereen aan. Het is hun leven, hun brood. Vaak zijn het bedrijven die al generaties lang op een keurige manier zonder gesjoemel, geleid worden door serieuze mensen. Om tegenwoordig een boerenbedrijf te leiden moet je een gedegen opleiding hebben. Dat is echt geen hobby, dat is zeer hard werken lange dagen maken en je aan ontelbaar veel regels houden. Die boeren voldoen aan een vraag, een vraag die wij als samenleving gesteld hebben. Dat is logisch zaken doen, dat doet iedere ondernemer.

Wij hebben het met zijn allen zover gebracht dat er wat gedaan moet worden aan vervuiling, stikstof, pfas, fijnstof, CO2. Als deze er niet zijn blijven we allemaal een stuk gezonder en hebben we minder snel last van covid en veel andere vervelende ziektes. Nu door covid het vliegverkeer stil ligt blijkt dat de lucht ineens veel schoner is en er veel minder stikstof uitgestoten wordt.

Als we het Nederlandse klimaat op willen peppen moeten we ook denken aan het luchtverkeer, vrachtverkeer (miljoenen vrachtwagens per maand) zware industrie zoals de hoogovens én ons eigen autootje. Want we willen wel blijven rijden en niet in de file staan. Dus moeten er meer wegen komen want er komen steeds meer auto’s en die wegen willen we nu juist weer niet. Kortom ons klimaat aanpakken is niet makkelijk  en doen we samen, dat kan je niet neerleggen bij een kleine keihard werkende groep. Want bedenk wel die boer zorgt voor je eten, voor schone lucht en voor een prachtig landschap.

En daar zijn ze dan, de windmolens! Ja die verzieken het landschap, samen met die eindeloze velden vol zonnepanelen. En ook dat willen we niet tenminste niet in ons gezichtsveld. Wel bij de buren, typisch NIMBY not in my back yard, of in simpel Nederlands NIMAT niet in mijn achter tuin.

En hé is daar niet een deel van de oplossing? We willen rijden maar geen lelijke zonnevelden en molens. W e hebben de kennis en mogelijkheid om warmte op te slaan in diepe aardlagen. Als dat met CO2 kan gaat het net zo makkelijk met warmte. De zomers worden steeds warmer, bruggen worden gekoeld anders zetten ze teveel uit en gaan niet meer open. Asfalt wordt bloedheet en begint zelfs te smelten. Al die duizenden km2 snelweg, provinciale weg, gemeente wegen zijn een enorme zonnewarmte collector. Buizen onder het wegdek, er water doorheen pompen (met antivries voor als het ooit nog eens gaat vriezen) en opslaan die warmte. Voordeel het asfalt wordt gelijk gekoeld wat minder schade aan het wegdek geeft.

Die windmolens? Weg ermee ze staan nu zomers al stil, niet vanwege te weinig wind, nee omdat er te veel elektriciteit wordt geproduceerd door die zonnevelden. Het kost dan geld om aan het te mogen leveren! Zijn we ook van het probleem molenwieken af waar we na afdanken van een oude of te kleine molen geen raad mee weten. Die zonnevelden inkrimpen of op platte fabriek en bedrijfsdaken plaatsen.  De boeren kunnen hun werk blijven doen, wij kunnen blijven rijden en het Hollandse landschap blijft zoals het al eeuwen is, prachtig.

26-11-2020

Gezondheidszorg

Er zijn in deze rare tijden een aantal beroepsgroepen die volop in het nieuws staan. Zoals de gezondheidszorg waar we met z’n allen tijdens de 1e golf terecht voor stonden te juichen. Maar die men ongelofelijk heeft laten vallen. Dat bleek wel toen de lang vooraf aangekondigde 2e golf er was. Toen bleek dat er vrijwel geen extra IC bedden waren. Dat de teststraten het werk niet aankonden. De GGD niet is staat was al het bron en contact onderzoek uit te voeren. Een meerderheid van onze fantastische volksvertegenwoordigers in de 2e kamer en onze regering wilde geen stuiver meeextra loon betalen aan de zorgmedewerkers die dat toch echt wel verdient hebben.

Tegelijkertijd kwam het nieuws naar buiten dat medewerkers van het ministerie van volksgezondheid wel extra geld krijgen. Ik gun het ze,  maar vreemd toch?

Die hard werkende zorgzame mensen in blauwe maanmannetjespakken met handschoenen, maskers en gelaadschermen, ze werkten zich te pletter.

Zo ook al die mensen in verzorgingstehuizen. Die kregen zelfs te horen, je moet naar je werk ook al heb je een kuchje of voel je je niet zo lekker, toch gaan, ik hoor het Mark nog zeggen. Voor die mensen was er amper bescherming die eerste maanden. En dan diegene die verzorgd werden, die mochten er niet meer uit. Oudere vaak zwakkere mensen die geen bezoek meer kregen en verzorgd werden door mensen met een kuchje zonder mondkapjes of wat. Klinkt wel heel erg griezelig en in mijn ogen haast misdadig, oude mensen opsluiten en er zieke mensen zonder bescherming naar binnen sturen om ze te “verzorgen”. Ik heb er diep respect voor, zo hard werken en dan in sommige tehuizen de oudjes letterlijk de een na de ander te zien omvallen. Wat moet dat niet met je doen?

Wat is daar nu de oorzaak van, van al die ellende. Komt het door Corona,  of door wat anders?

Ik denk dat we het dan toch bij een bepaald deel van de politiek moeten zoeken. Dat deel dat al meer dan 10 jaar lang aan het bezuinigen is. Want de zorg was in hun ogen veel te duur. Privatiseren dat was het toverwoord. De zorg moest als een bedrijf gaan werken en winst maken. Ziekenhuizen moesten winst gaan maken. Zorgverzekeraars moesten winst gaan maken, en laat dat maar aan een verzekeraar over, dat hebben ze gedaan.

Gevolg, van de bezuinigingen, 8 ziekenhuizen gesloten, verzekeraars die miljarden te veel in kas hebben, te weinig IC bedden, zorgpersoneel dat te weinig verdiend. Of we daadwerkelijk bezuinigd hebben? Aandeelhouders van verzekeraars, ziekenhuizen en klinieken kregen leuke uitkeringen dat is duidelijk. Dat we uiteindelijk veel duurder uit zijn omdat de corona ellende niet afdoende opgevangen kon worden is overduidelijk. Niet alleen in de zorg maar de gehele economie om nog maar niet te praten van de persoonlijke ellende in families die mensen moeten missen.

Maar dat we van de 1e golf niets opgeleerd hebben is wel heel erg. De politiek werd herhaaldelijk gewaarschuwd door alle virologen, ic experts, huisartsen enzovoort. En toch te laat met opschalen van het ggd onderzoek, te laat met extra ic bedden, te laat met sneltesten, te laat met beslissingen nemen. Om met de politiek te spreken “met de kennis van nu, hadden we beter moeten weten”.

Wellicht is het tijd voor een ander beleid waarin het niet alleen draait om geld, en tijd voor nieuwe bestuurders met vakkennis en durf om beslissingen te nemen.  Volgend jaar mogen we kiezen, het is aan ons en iedere stem telt.

Opvallende beroepen.

Na de zorg is er nog zo’n beroepsgroep die dagelijks voorbij rolt in alle opinie programma’s. De politiek! Volgend jaar verkiezingen dus het wordt tijd om je gezicht te laten zien en een mening te hebben. Logisch de meeste gezichten in de 2e kamer herken je niet eens. Op die paar na die hun partij verlieten en dan voor het gemak maar een nieuwe partij oprichten zodat ze toch nog even van die mooie luxe blauwe stoelen kunnen blijven genieten. En uiteraard van het toch wel ruim boven gemiddelde salaris. Dat party ideologie dan ineens ingewisseld kan worden voor wat anders? Tja wat moet je er van denken.

De volgende beroepsgroep die in de belangstelling staat?. Makkelijk te raden, de horeca! Ik heb als ondernemer alle begrip voor hun zorgen, of moet ik zelfs pijn zeggen. Want reken maar dat het hard aankomt als je ineens je zaak moet sluiten en dat met een financiële aalmoes van het komische duo Mark en Hugo moet opvangen. Want dat het te weinig zou zijn dat bleek al heel snel. Dan maar allemaal aan de afhaalmaaltijden.  Dat lukt domino’s, de beren en vele anderen ook tenslotte. Maar die hebben hun zaak er al voor ingericht. Een normaal restaurant niet die moesten dat allemaal nog gaan uitdenken. Dan maar de toko anders inrichten. Minder tafels, spatschermen,  vooraf aanmelden. Veel kosten maken om veel minder omzet te kunnen draaien. Lijkt niet logisch.

En dan es er de evenementenbranche.  Ja die mensen die vroeger, toen alles beter was, ervoor zorgden dat we naar een leuk concert konden gaan, en grote sportevenementen konden organiseren, het theater konden bezoeken en noem maar op. Die hebben grotendeels ook al maanden niets meer te doen en dus geen inkomen.  Daarbij komen ook de theaters, bioscopen, dierentuinen en pretparken.  Dan heb ik ook nog niet over alle bedrijven daaromheen hangen. Toeleveranciers, groothandels, producenten, niet alleen van drank en eten ook van alle andere dingen die de horeca, theaters, pretparken dierentuinen en de evenementenbranche nodig heeft.

Als je dan hoort dat zelf onze nationale trots (nee niet de vliegeniers, die krijgen 3 miljard dus houden het nog wel even vol) de bierbrouwer uit Zoeterwoude en DenBosch van de lachende e in de naam duizenden mensen moet ontslaan omdat het niet meer goed gaat dan is er echt wat mis.

In de vorige recessie hoorde je nog wel eens “in slechte economische periodes worden goede ondernemers creatief en verzinnen wel weer wat”. Dat zal zeker zo zijn maar je moet er wel het geld voor hebben. Na die zware recessie van enkele jaren terug waren veel bedrijven er net weer een beetje boven op maar hadden amper de spaarpot weer gevuld. Deze economische corona dreun was geheel niet te voorzien en kan niet vallen onder de noemer ondernemersrisico. Vooral kleinere bedrijven hebben het heel zwaar en gaan het misschien niet redden.

Ik kan alleen maar denken “Mensen koop lokaal” steun je lokale ondernemer, koop niet alles online bij grote bedrijven zoals Bol, en de buitenlanders Wish, Ali en Amazone. Dat is goed voor onze economie, voor het klimaat, minder busjes in de straat minder verpakkingen, en voor onze nationale trots. Wees maar eens trots op al de harde werkers die mooie producten maken of verkopen.

Maar het is vooral goed voor de spirit van al die ondernemers, die hebben die steun financieel en vooral psychisch hard nodig. Geef die mensen ook een leuke december maand en een goede start het nieuwe jaar in

Schandalen

Als je als “normale” burger een fout maakt loop je de kans ervoor gestraft te worden. Een bedrijf dat fouten maakt wordt meestal nog veel harder gestraft, zeker als het willens en wetens gebeurd.

Maar als de overheid fouten maakt komen ze er meestal mee weg. Nu weet ik de overheid dat zijn we allemaal. Wij kiezen een volksvertegenwoordiging die via de 2e en 1e kamer de regering controleert en corrigeert. De regering die dan weer wordt samengesteld oor meestal een mix van partijen  die samen als meerderheid uit de verkiezingen kwamen. Mensen in de regering worden dus niet direct door ons kiezers gekozen en kunnen ook niet door ons weggestuurd worden als ze het niet goed doen.

Afgelopen weken in nieuws. Grootschalig gesjoemel door de belastingdienst in de toeslagen affaire.  Slepende regeling in de Groningse gas/aardbevingen klucht. Totaal niet geslaagde afbraak van de sociale werkplaatsen in de hoop die mensen aan het werk te krijgen. Overhevelen van sociale taken naar de gemeentes niet geslaagd en zeker niet goedkoper geworden. Problemen in de zorg die te groot worden om nog op de noemen. Geklungel met de goedkeuringen Stint.

Allemaal overheid en politiek. Zo wist de top van de belasting dienst van de grove fouten die gemaakt zijn bij de toeslagenaffaire bij de kinderopvang. Zo wist ook de politiek hier van af maar zijn er wel duizenden mensen willens en wetens kapot gemaakt. Zelfs ex minister Asscher en minister (k)Wiebes wisten er vanaf en hebben niet ingegrepen.. Want ja je zou hem haast kwiebes moeten noemen. Je zal maar een aanslag van tienduizenden euro’s krijgen en als crimineel worden aangemerkt, terwijl je absoluut niet fout was.

De Groningers kunnen er van mee spreken, bevende grond en huizen die langzaam uit elkaar scheuren en onbewoonbaar worden. En daar komt kwiebes weer voorbij. Hele mooie verhalen en beloftes over een snelle regeling en huizen die opgeknapt dan wel herbouwd worden. Het moet nog gebeuren. En diegenen die grof verdient hebben aan ons gas? Esso en Shell samen voor 50% in de NAM verenigd met onze overheid. Die hebben heel snel de NAM ontbonden en niet meer aansprakelijk. Komt dus neer op de belasting betaler die op mag draaien voor de kosten. Ergens klopt hier iets niet.

Zorgtaken bij gemeentes neerleggen? Op zich wellicht een aardig idee om te bezuinigen. Maar bedenk dan vooraf ook even dat die gemeentes daar niet op in gespeeld waren en een totaal nieuwe organisatie moesten opzetten. Dat kost tijd en vooral geld. Geld dat ten goede moest komen aan die mensen die het vaak hard nodig hebben. Organisatie bij de landelijke overheid afgebroken en opnieuw opbouwen bij gemeentes. Kassa! Onnodige kosten. Als dan de regering ook nog met minder geld over de brug komt wordt het lastig voor een gemeente die taken goed uit te voeren.

En dan heb ik het nog niet eens over het samensmelten van de politiecorpsen. Één landelijk corps zou € 300.000.000 per jaar uitsparen. Het 1e jaar koste het al 600 miljoen. Geen 300 over maar 600 teveel uitgegeven. Kassa! 900 miljoen kosten. En gevolg, gemeentes hebben nu geen gemeente politie meer maar boa’s, wat eigenlijk hetzelfde is. Eerst een organisatie opheffen en dan weer opzetten is onnodig kosten maken. Een vooruit ziende blik die over 4 jaar heen kijkt zou prettig zijn en bewindslieden weg kunnen sturen door ons kiezers zou eigenlijk wel terecht zijn.

 

5-12-2020

Niet omdat het moet maar omdat het kan.

We leven in een vreemde tijd, en dan is vreemd erg zacht uitgedrukt. Alles waar we aangewend zijn staat op z’n kop, we weten totaal niet wat gaat komen, hoe we er voor staan in 2021. Zijn we nog gezond, zijn we er überhaubt  nog wel of was het einde verhaal? Zijn de mensen om ons heen: kinderen, familie, vrienden, collega’s er nog? Hebben we ons werk nog of zijn we al omgeschoold naar een nieuw beroep? Nu is er zo’n gezegde “je moet alles een keer meegemaakt hebben” maar ik weet dat je zeker niet alles hoeft mee te maken om een fijn leven te kunnen leiden. Gelukkig is 2020 bijna ten einde en veel slechter kan het niet worden.  Ieder nadeel heb z’n voordeel en laten we maar positief blijven.

De samenleving veranderd snel.  Als je zo’n 50 jaar terug kijkt was de wereld nog zonder die door velen geliefde maar vaak ook vervloekte mobiel. Ik weet nog dat ik hele dagen op karwei was zonder telefoon in de buurt. Als ze me wilden bereiken moesten ze de klant bellen waar ik in de tuin bezig was. En ook toen draaide de wereld en deed ieder z’n werk. We hadden de FAX om berichten te versturen. Een berg kabaal  en gepiep als er een bericht binnen kwam. Wij hadden er een met thermisch papier, prima systeem maar als het papier in het licht lag was het bericht niet meer te lezen. Ik vrees dat de jongeren hier al de weg kwijt zijn. Geen mobiel, dus ook geen Whatsapp, FAX? Berichtjes op papier, en vroeger was alles beter? We begonnen net te wennen aan de PC met printer. De elektrische typemachine zou definitief het museum in verdwijnen. Betalen deden we met geld of met papieren cheques waar je een handtekening op moest zetten. Geld uit de muur was er niet, bankfilialen te over, dat wel. Aan de grens geld wisselen. In ieder land omrekenen wat iets waard was, aan het eind van de vakantie een portemonnee die uit bulkte van de buitenlandse biljetten en zakken vol met vreemde muntjes.

Nu is voor velen de pc, de laptop en de tablet al weer verleden tijd. We doen alles op de mobiel. Berichten versturen, spullen bestellen, betalen, films kijken, muziek luisteren en alle onzin opnemen dat internet ons voorschotelt. We kunnen echt niet meer zonder. Laatst op tv na de inkomst van de Sint, uiteraard zonder donkere medemens, een vraag aan de kinderen. Wat staat er op je verlanglijstje. De meeste hadden toch wel redelijk onschuldige wensen maar één viel op, die wilde een telefoon.  Daar hadden wij vroeger nooit aangedacht om zo iets te vragen. Waarom de anderen dat niet vroegen? die hebben waarschijnlijk al een mobiel. Hebben kinderen daadwerkelijk een mobiel nodig. Niet echt denk ik en ik denk dan ook gelijk aan een reclame over abonnementen voor de mobiel. Heel druk, veel kleuren, schreeuwerig met als eind de irritante uitspraak “niet omdat het moet, maar omdat het kan”.

En dat is dan ook de wereld waarin we tot maart 2020 leefden, niet omdat het moet, omdat het kan. Niet nadenken over het klimaat, over wat we weggooien, wat we eten en drinken. Wat we vervuilen en hoe vaak we op vakantie gaan en waar naar toe. Hoe we er uitzien en of we ons naar voorbeeld van een ideaal beeld laten verbouwen. En nog steeds is het zo, winkelstraten vol met mensen ondanks de waarschuwingen niet te komen. Niet omdat het moet, omdat het kan!

Dat is nu wel drastisch veranderd. Het klimaat veranderd dus we moeten wat gaan doen. De zorg blijkt niet toereikend, we kunnen en mogen voorlopig vrijwel niets. Wij moeten ons aanpassen aan een veranderende wereld, niet omdat het kan, maar omdat het moet!

8-12-2020

Mondkapje’s

 

Het blijft een vreemd fenomeen, het mondkapje. Natuurlijk kenden we die dingen al en gebruikten we ze zo nu en dan ook. Niet vanwege corona, nee voor het werk. Als je tuintegels staat te slijpen met een diamantschijf geeft me dat een berg stof, niet te filmen. Dan wil je wel even zo’n ding op omdat je anders de hele avond stof loopt te snuiten en stoflongen zijn ook geen pretje.

Maar nu deze dingen, we moeten ze nu op in de openbare ruimte, verplicht dus. Niet om jezelf te beschermen maar om te zorgen dat je het virus niet verspreidt en anderen besmet. Maar wat nu als je net negatief getest bent, dat is positief natuurlijk. Dan kan je dus nooit het virus verspreiden want je hebt het niet bij je. Dan is dat kapje dus eigenlijk onzin. Maar waar ik me meer druk overmaak, wat is nu eigenlijk openbare ruimte? Overheidsgebouwen, oké dat is duidelijk, hoewel daar vrijwel niemand meer komt omdat alle ambtenaren thuis werken. De bibliotheek, ook logisch. Theaters, bioscopen, zwembaden kan ik me ook iets bij indenken. Hoewel het hier moeilijk controleren is in het donker van een bioscoop als de film draait en zwemmen met een drijfnat kapje zal ook niet best lukken. Wat blijft er dan over scholen, prima zaak. Heel veel mensen bijeen, vaak jongen mensen die vrijwel geen last hebben van het virus maar het wel kunnen verspreiden. Maar hoe leg je het uit aan jongeren dat ze iets op moeten om te voorkomen dat ze iets verspreiden waar ze zelf geen last van hebben, iets dat ze niet voelen, zien, ruiken of proeven. Lastig als ze dan in de klas op een vaste plaats zitten, het kapje niet hoeft. Is het virus er dan niet meer?

En wat met kerken en andere religieuze plaatsen van samenkomst. Daar hoeft het niet op? Vreemd! Beschermd God of Allah of in welk opperwezen je dan in wenst te geloven ineens de gelovigen? Of is dit de snelste manier om bij de schepper te komen. Misschien wat cynisch, maar een kerk is voor mij net zo openbaar als een bibliotheek. En erger nog, je geeft deze religieuze genootschappen ineens een enge status, iets van een soort sekte waarin men zich ineens niet hoeft te houden aan regels die voor anderen wel gelden. Je moet dit als religieus genootschap zelf niet eens willen want je zet jezelf buiten de samenleving.

Maar wat mij het meeste verbaast, dat er door onze overheid geen eisen gesteld worden aan de kapjes. Alles wordt gecontroleerd en moet aan eisen voldoen, zuivelproducten, groenten en fruit, houdbaarheidsdatums, ingrediëntenlijsten op de verpakking.  Veiligheidseisen voor elektrische apparaten, speelgoed, auto’s, valhelmen, gebouwen, zo gek kan je het niet verzinnen.

En dan zoiets belangrijks als het kapje, tenminste dat doet men ons geloven, dat heeft geen eisen. Er hoeft niet op de verpakking te staan waar ze van gemaakt zijn, hoe lang houdbaar, hoe ze te bewaren en  hoe ze nu precies werken. Je mag ze zelf maken als je wilt, wat voor soort stof je gebruikt, ach wat maakt het uit? Ik zag een tijdje terug een reportage uit de VS, in de tijd van de verkiezingen waar die malloot nog steeds niet van wil toegeven dat hij verloren heeft. Het waren opnamen uit een zuidelijke warme staat waar het dragen van zo’n kapje al snel een last wordt. Daar zat iemand met een kapje op, zelf gemaakt, te vertellen dat hij totaal geen last had van het ding. Hij kon zo lekker ademhalen, totaal geen probleem ook niet bij hoge temperaturen. Hij had het ding gemaakt van vitrage! Dat houdt in ieder geval niets tegen maar mag waarschijnlijk wel want er zijn geen eisen.

Als de overheid wil dat de bevolking de regels serieus opvolgt moet ze de bevolking ook serieus behandelen. Dus goede gekeurde mondkapjes, en kerken ook als openbare ruimtes benoemen.

8-12-2020

December

Een maand waar iedereen wel iets mee heeft, zij het nu goed of slecht. Eerst al omdat het zo vervelend vroeg donker wordt. Als de “wintertijd”’ weer ingaat zie je dat meteen. Mensen die de weg een beetje kwijt zijn omdat hun slaapritme verstoord is. Mensen die gedeprimeerd worden omdat er te weinig zon is. Om de zon dan nog een beetje in huis te hebben zie je overal lampjes verschijnen, binnen maar tegenwoordig vooral ook uitbundig buiten.

Eigenlijk ook raar, wintertijd, want vroeger hadden we geen zomertijd en was het dus het hele jaar door wintertijd en waren er toch veel minder volop verlichte huizen.

Maar dan wordt het ook nog eens heel snel kouder, voor sommigen fijn voor velen zeer onprettig. Vooral ouderen hebben er last van, kou en regen zorgt voor stramme gewrichten en meer binnen zitten. Nu is dat dit jaar door corona toch al een probleem dat binnen zitten. En vroeger ging dan de hele grijze golf massaal op reis naar het zonnige en warmere zuiden naar Italië maar vooral naar Spanje , Portugal of Turkije. Overwinteren, iets wat nu natuurlijk ook niet kan.  En dan duurt zo’n winter lang! maanden tot het weer wat warmer wordt. Gelukkig zie ja al half januari dat de dagen weer langer worden maar die kou is dan nog lang niet weg.

Maar goed dan is er december. De maand van de spanning, van Sint en kerst, van de cadeaus, de etentjes, familie bezoeken,oudejaarsconference  champagne en vuurwerk. Om nog maar niet te spreken over de vele goede wensen per mail of post, de kerstboom, oliebollen en voor de mazzelaars onder ons de wintersport.

December is ook de maand van overspannen mensen die zich heel druk maken over de cadeaus voor sint en onder de boom, over de feestjes en wat ze moeten gaan eten met de kerst. Over hoe de kerstboom er dit jaar uit moet zien, de oude meuk van afgelopen jaren erin, wel heel retro! Of juist in een bepaalde kleur uitgedost, pasteltinten, helemaal wit, knalrood of over de top goud.

En december is de maand van mensen die dat nu juist allemaal niet hebben. Geen familie, vrienden, een partner om iets mee te vieren, soms zelfs geen geld om cadeaus of eten te kopen of een kerstboom of vuurwerk. En dan zijn er ook nog die nog minder hebben en blij zijn dat ze ergens kunnen slapen als het heel erg koud is.

December is daarom een maand vol met enorme tegenstellingen, rijk of arm, voorspoed of tegenslag. Een maand vol stress. Ik zie het om me heen, mensen die echt stuk lopen op december. Je hoort het van advocaten dat de relatieproblemen juist in december hoog oplopen. Nu ja daar hebben zij weer een boterham aan dus elk nadeel heb ze voordeel.

En nu 2020, wat brengt december ons? Minder stress want we mogen toch geen feestjes vieren, hoeven geen vuurwerk te gaan kopen en uit eten gaat ook niet dus thuis maar wat kokkerellen. De cadeaus dat door, kijk naar de overvolle winkelstraten en naar die bestelbusjes die de straten platrijden. Huizen versieren met zo veel mogelijk licht, dat gaat gewoon door,misschien wel erger dan anders want je moet toch wat.

Een gedachte is in ieder geval wel fijn. Op 31 december is het jaar voorbij en begint 2021. De stress kan geparkeerd worden, de lichtjes weer in de doos, de laatste oliebollen opgegeten en we beginnen met een schone lei. Slechter kan het niet worden alleen maar beter, op naar een prachtig 2021!

18-12-2020

Kronkelwilg

Misschien een wat vreemde titel voor een stukje. Maar die boom staat voor mijn raam mooi te zijn. Het is de laatste bladverliezende boom in de hele omgeving die zijn blad laat vallen, het is nu 18-12 en nog steeds zitten er smalle gele blaadjes aan. Nu is dat ook weer niet helemaal waar de laatste boom met blad want een beuk en eik houden ook heel lang hun blad vast. Voor de meeste nette tuinliefhebbers heel vervelend want je blijft vegen, de tuin komt zo nooit aan kant.

Maar goed de kronkelwilg – voor de normale mens dat is dat die boom waar ze Paastakken van snijden- en ook de kronkelhazelaar en alle andere kronkelplanten zijn apart en leuk om naar te kijken. Dat is heel wat anders met de kronkelaars die we tegenwoordig om ons heen zien, onze kronkelende volksvertegenwoordigers. Van de week is het eindrapport van de 2e kamercommissie over de kindertoeslag affaire uitgekomen. En jongens nog toe, daar komt een hoop gekronkel te voorschijn. Je gaat je haast schamen om je zelf Nederlander te noemen.

Een belastingdienst waar door de politiek zwaar op bezuinigd werd en waarvan iedereen al vooraf wist dat het niet goed zou gaan. Telkens meer mensen eruit en toch steeds meer werk laten verrichten. En ook nog eens verwachten dat er voldoende geld opgehaald wordt. Dan worden er fouten gemaakt, dat kan haast niet anders. Maar als dat dan bekend wordt tot aan de top van de dienst en bij alle betrokken ministers, staatssecretarissen en topambtenaren en men doet er dan niets aan?

En dan kronkelen, het is de schuld van het andere ministerie, van de voorgaande minister of juist van die er na kwam.  Onjuiste informatie van hot naar her, zelfs kronkelende rechters. Waar stopt het? En nu een kronkelende 2e kamer die het ineens allemaal beter weten, maar zelf al veel eerder wakker hadden moeten worden. De mensen die er zwaar door in de ellende kwamen, die moesten kronkelen om te overleven. Die worden nu misschien snel geholpen, zal hoog tijd worden! Je schaamt je als Nederlander dat het zo ver kon komen.

Dan kijk ik liever naar die kronkelwilg, die doet wat hij doen moet,  groeien, zorgen voor gezonde lucht, voor Paastakken, voor beschutting en voor plezier. Daar kan je wel op vertrouwen!

18-12-2020

Angst en Verlangen

Verlangen, een woord met een lading, verlangen naar wat? Dat kan van alles zijn en is voor iedereen anders. Zeker in een jaar dat gelukkig bijna voorbij is en voor veel mensen ellende gebracht heeft. Een jaar dat begon met heel veel beloftes.

Hét jaar van het songfestival, in Rotterdam nog wel. In heel de stad en ver daarbuiten was er geen overnachting meer te boeken, alles zat vol. En tegen prijzen! Niet normaal, daar werd even grof verdient. En toen kwam de klap in maart en kwamen de annuleringen. En daarop het verlangen naar een betere tijd waarin de kamers weer normaal verhuurt zouden zijn, dan maar tegen normale prijzen, de stad weer vol zou lopen met toeristen.

Het was ook het jaar van de Olympische spelen, van de WK voetbal, de tour, Wimbeldon en noem alle sport evenementen maar op. Een voor een vielen ze af of werden verplaatst naar later datum. En als ze dan al doorgingen was het veelal zonder of met bijna geen publiek. Enge lege stadions, geen gejuich, geen gefeest. Wat overbleef was verlangen naar betere tijden dat we weer naar sport kunnen kijken. Ja zelfs dat iedereen weer gewoon zelf kan gaan sporten. Want dat is tijdens de Total Lockdown van nu zelfs niet meet mogelijk.

Verlangen ook naar allerlei evenementen die afgelast zijn, zelfs een simpele (vroeger toch wel erg saaie) kerstmarkt is nu weer heel aantrekkelijk.

Verlangen bij ontelbare ondernemers om weer gewoon aan de slag te kunnen, zonder met angst naar iedere komende persco – moderne afkorting voor persconferentie- te moeten kijken. Angst voor de zaak, of dat het wel gaat redden. Angst bij werknemers of ze komend jaar nog wel werk hebben. Angst bij de jeugd of ze hun opleiding wel goed af kunnen ronden. Angst bij ouderen en ook veel jongeren of ze wel gezond blijven, of ze niet op de buik in een IC bed van het Erasmus terecht komen.

Angst is killing, om het maar eens met een mooi modern woord te zeggen. Het verlamt de samenleving. Het verlamt relaties, gezinnen, bedrijven, verlamt het “samen” gevoel. Dus weg ermee! Geef ons dan maar hoop en verlangen.

Hoop op een betere tijd, op licht aan het eind van de tunnel. Op volle winkelstraten, drukke gezellige restaurants, leuke vrolijke vakanties, mooie theater voorstellingen en films, mega muziekfestivals. Of gewoon hoop op weer eens een fijne verjaardag vieren met je hele familie. Op eindelijk die bruiloft organiseren die nu op de lange baan geschoven is. Hoop op een normale kerst en oud en nieuw. Er is nog zoveel!

Dat is het grote verlangen, dat voor iedereen anders is maar zo belangrijk in deze tijd. We verlangen naar een normale wereld zonder 1,5 m, zonder mondkapjes, zonder ontsmettende handgel op iedere hoek van de straat. Regering geef ons hoop, niet alleen verboden, regels en dringende adviezen Iedereen verlangt naar hoop.

29-12-2020

Verstilde wereld

1e kerstdag, de zon schijnt, het lijkt voorjaar. En stil op straat, haast overweldigend stil. Op die ene klap na van zo’n idioot die het nodig vind zwaar vuurwerk af te steken en mijn hond de stuipen op het lijf te jagen. Er is een straatbankje afgebrand langs de Willemshoevelaan.

In een “niet omdat het moet, maar omdat het kan” individualistische samenleving schijnt dat normaal te zijn. Alleen aan je zelf denken. Misschien is het goed als we het eens en beetje omdraaien. Zorg om en voor een ander, rekening houden met de mensen en dieren om je heen, eens nadenken over het sterk veranderende klimaat (het is niet voor niets zo warm tijdens deze 1e kerstdag). Allemaal zaken waar je wat aan kan doen, niet omdat het moet maar omdat het kan!

Op deze stille dag waarop blijkbaar iedereen uitrust van het “de laatste boodschappen doen” of van het tot erg laat in de nacht kijken naar de Top 2000 kunnen we ook de tijd nemen eens naar komend jaar te kijken, zeker na afgelopen jaar.  Gaan we door op de weg die we tot maart 2020 bewandelden “alles kan en de bomen groeien tot in de hemel” of willen we door zoals we moesten na maart, niets mag of kan, óf slaan we een andere weg in.

Gaan we nu eindelijk eens bewuster om met onze wereld, gaan we er voor zorgen dat de mensen die na ons komen er ook plezier van hebben? Want uiteindelijk zijn we allemaal maar tijdelijk aanwezig. We mogen gratis gebruik maken van deze wereld, tijdelijk alsof we een roompot huisje huren. Maar er wordt wel verwacht dat we het netjes en intact achterlaten voor de gene na ons. Eigenlijk een makkelijke keuze. Het roer moet om, je wilt toch zelf ook niet in een smeerboel terecht komen?

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Deze slagzin hadden de kerken jaren geleden als strijdkreet. Ik heb niet zo veel met kerken, Als je ergens in gelooft kan dat overal en hoeft niet per definitie in een kerk of binnen een religieus genootschap. Zo heeft men nog wel meer van die ideeën “zoals heb je naaste lief”. Jammer dat men zich door de eeuwen heen er niet erg aan gehouden heeft. Men sloeg elkaar de hersens in vanwege een afwijkend geloof, gebeurt heden ten dage nog steeds, mensen zijn rare wezens! Maar die slagzin, die strijdkreet, die is wel heel erg waar.

We leven in een luxe maatschappij waarin alles kan en we vinden dat alles mag. Onzin natuurlijk, niet alles mag en ook niet alles kan, maar ja “het moet kunnen”. We hebben geld genoeg dus kunnen alles kopen, van over de hele wereld worden goederen hiernaar toe gebracht. Bestelbussen rijden af en aan met pakketjes van Bol, ome Ali en Amazon. Iedere twee jaar een splinternieuwe mobiel, liefst het nieuwste model. Midden in de winter eten we zomergroenten, alles kan!

Daar tegenover staat de voedselbank, in een land zo rijk zijn er mensen die hun kinderen niet kunnen voeden. Mensen die geen dak boven het hoofd hebben. We moeten ons schamen.

En dan klagen dat het niet goed gaat, dat er zoveel asielzoekers zijn. Vind je het gek? Als je huis verrot geschoten is en je kinderen niets te eten hebben, je niets over hebt. Dan zoek je een betere plek met mensen die je kan vertrouwen en je waarderen. Als we een betere wereld willen moeten we zelf eens denken, wat wij zouden doen in zo’n geval. En als zelfs een deel van de politiek, bijvoorbeeld in de 2e kamer, dat niet begrijpt zijn we wel heel ver afgezakt.

Begin bij jezelf als het beter moet! En dat geld vooral voor onze politiek en leiders die moeten het goede voorbeeld geven!

7-1-2021

Boeken.

Voor de wat oudere mensen iets wat we al op jonge leeftijd hebben leren waarderen, Een boek, ik las iedere avond in bed nog wat, vaak stiekem met een zaklamp onder de dekens want ik moest allang slapen van mijn moeder. Alsof ze niet wist dat ik nog wakker was. Allerlei boeken in die tijd  bijvoorbeeld de avonturen van de kameleon of van old shatterhand, Karl May dus die cowboy en indianen verhalen schreef. Spannend, zo uit de VS, of toch niet bleek veel later tijdens een vakantie in de buurt van Dresden. Later kwamen de vakboeken, over planten en bomen, over wijn en wijnbouw, over koken en bakken en over verre streken, vakantie regio’s. Lekker wegdromen over waar je naar toe kon gaan, de route alvast uitstippelen, campings zoeken. Speuren in een atlas, jawel ook  een (wegenkaarten) boek. Niets leuker dan uren kaarten bestuderen. Veel leuker dan zo’n, weliswaar makkelijk, maar oer saai navigatieapparaat.

En dan op reis en nooit uitkomen waar ik naar toe zou gaan. Er was altijd wel een leuke zijweg, een mooi kasteel, een waterval, een prachtige tuin of museum, een oer oude kerk of schitterend vergezicht dat ik niet gezien had in de boeken of op de kaart. En dan ’s avonds weer de wegenatlas er bij en opnieuw een eindpunt uitzoeken. Helaas was dit aan het eind van de vakantie altijd weer thuis, er moest weer gewerkt worden.

Het is weer januari de tijd dat mensen hun vakantie uitzoeken, naar de vakantiebeurs gaan en reisgidsen doorspitten, ook een boek tenslotte. En na veel wikken en wegen, wordt het weer een strand vakantie, rondtrekken door de binnenlanden van, ja zeg maar waar, of worden het de bergen. Gaan we naar het noorden naar Zweden, Noorwegen, wel duur hoor de wijn daar! Of wordt het Duitsland of Frankrijk, daar is de wijn lekker goedkoop! Of verder door naar het zuiden, Spanje, Portugal, Italië? Mooie wijnen, lekker eten en prachtige landen. Voorlopig is het even afwachten, wat kan en mag komende zomer en de boeken door spitten. En als alles dan mee zit, dan komt het mooiste de reis boeken!

10-1-2021

Corona

De persconferentie komt er weer aan, dinsdag 12 januari. Wat mogen we dan weer verwachten? Voorlopig is de 2e golf nog niet voorbij of zitten we misschien al in de 3e, wie zal het zeggen. Hoogstwaarschijnlijk onze mini ster president Rutte. Want dat er nogal wat aan de hand is dat is duidelijk. Een 2e en een 3e variant die nog besmettelijker zijn dan de originele virus. Kijk naar Londen waar het dweilen met de kraan open is. En die zuid Afrikaanse variant lijkt net zo erg. Komen er nog meer varianten en helpen de vaccinaties dan nog wel?

Vragen die we graag beantwoord zien, net als wanneer kunnen we weer normaal gaan leven? Geen 1,5 m, geen mondkapjes meer, winkels weer gewoon open en lekker even ergens gaan zitten  en een hap eten. Even naar Blijdorp, de kunsthal, de Euromast, een stuk varen met de fluisterboot. Wat een rotdingen trouwens die mondkapjes, zeker met deze kou. Ik moet zo’n ding op als ik cliënten ophaal voor de zorgboerderij. Maar met deze kou en een bril op die beslaat kijk ik vrijwel constant in de mist en vraag met af wat gevaarlijker is, Corona of rijden met een mondkapje op.

Corona is veel gevaarlijker dan gedacht werd, nee niet alleen als ziekte, hoewel dat al erg genoeg is. Ook als oorzaak van een compleet ineen gestorte samenleving. Bedrijven, winkels die kapot gaan tegenover supermarktketens die trots vertellen dat ze miljarden meer omzet maken. Gek hé. De schoenmaker die wel een schoen mag herstellen maar geen schoensmeer mag verkopen tegenover de super die wel alles kan verkopen. Het Kruitvat dat toevallig een schap met wat geneesmiddelen heeft staan en open mag blijven. Maar wel gewoon alle andere producten van speelgoed tot elektronica en van koekenpannen tot cadeaubonnen blijft verkopen. Andere winkels mogen dat niet.

We gaan het horen en de 1e vaccinatie ophalen en hopen dat we gezond blijven en er ooit over een paar jaar met verbazing op kunnen terug kijken.

17-1-2021

2021

We zitten in een nieuw jaar, alweer 3 weken, Time flies when you're having fun zegt men. Te laat om iedereen een fijn nieuw jaar te wensen. Ook niet gepast sinds dit jaar net zo idioot start als 2020 eindigde. De crisis waarvan iedereen hoopte dat het minder zou worden lijkt op dit moment alleen maar te verergeren. Met als gevolg een nog langere lockdown, misschien zelfs een avondklok. Hoewel een avondklok op dit moment niet eens de slechtste maatregel is. Het is toch koud, nat en ongezellig buiten, zeker ’s avonds. Beter nu dan midden in de zomer want dan wil ik toch echt naar buiten!

Verder een idioot jaar? Ja kijk naar de oproer in de VS, aangewakkerd door de meest idiote regeringsleider die dat land ooit gehad heeft. Die man met dat overmatig blonde kapsel. De meest idiote, ja zeker de grootste idioot ever. Om het maar eens op de manier te zeggen zoals de man zelf ook altijd praat tijdens z’n speeches, Alles drie maal herhalen anders begrijpen ze me niet zal hij gedacht hebben. En dan de Brexit, het is er toch van gekomen, het lijkt nog rustig maar de gevolgen zullen zeker komen en wellicht erger dan men verwacht had. Zeker voor de Britten zelf vrees ik. Hun regeringsleider, ook al zo’n man met een vreemd warrig overmatig blond kapsel, zal het nog zwaar krijgen. Vooral nu met de Britse variant van Corona, hoewel hulp is onderweg door het vaccin uit Oxford.

En dan in ons eigen landje, scholen dicht, winkels dicht, kortom het hele land dicht. Tot hoelang? En ook hier een partijleider met zeer overmatig blond haar die maar staat te schreeuwen maar geen verantwoordelijkheid neemt. Als kers op de taart, het gehele kabinet afgetreden, iets wat ze al eerder hadden kunnen doen vanwege het aardbevingen probleem in Groningen. Die mensen zijn óók schandalig behandeld. Hoe moet dat overkomen in het buitenland? Een regering die aftreed omdat de overheid de rechtstaat met voeten getreden heeft. Nederland kan nooit meer een ander land terecht wijzen als men zich daar niet aan de regels houdt. Wat zullen de Grieken, Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Polen en Hongaren blij zijn! Drie weken in een nieuw jaar, en al zo veel gebeurd. Time flies when you're having fun, ik  hoop dat we weer snel fun kunnen hebben, daarom wens ik iedereen een funny jaar!

18-1-2021

Wubbo

Ik zag vanavond de TV show, die bestaat al 40 jaar. Daarin naast de alom aanwezige Ivo, diverse sterren en BN’ers maar ook echt interessante mensen uit voorgaande afleveringen. Een van de laatste groep was Wubbo Ockels, ondertussen niet meer onder ons helaas. Wubbo had nierkanker en is daaraan overleden en heeft tot het einde toe gestreden voor een betere wereld, vooral op het gebied van het klimaat. Volgens Wubbo heeft de wereld kanker en is dat onze schuld. Hoe erg we ook midden in de corona ellende zitten het probleem van de klimaatverandering is vele malen groter. En misschien nog wel eens een van de oorzaken van de corona ellende.

Wij als mensen verzieken onze wereld, de laatste honderd jaar hebben we alles in een stroomversnelling gebracht. Door onze behoefte aan energie verbranden we olie, gas en ook veel hout. Ook al wordt gezegd bij hout dat het biobrandstof is en daarom CO2 neutraal. Veel hout komt uit Canada komt waar enorme vlaktes bos gekapt worden. Dat wordt dan met een olie verslindend schip naar Europa gebracht, dan begrijp je dat het helemaal niet zo bio en CO2 neutraal is. Al met al wordt hierdoor de wereld steeds sneller warmer met als gevolg dat er rare insecten naar het noorden trekken en hier ziektes gaan verspreiden zoals de tijgermug om er maar een te noemen.

Tegelijkertijd smelten gletsjers, enorme ijsvlaktes veranderen in water. IJs dat vaak al 10 duizenden jaren bestaat en waar vele geheimen in liggen opgeslagen. Men heeft al uitgevonden dat er ook onbekende corona virussen in dat ijs zitten. Deze stromen met al dat gesmolten ijs zo de rivieren en de zee in. Griezelige gedachte toch want wie weet wat daar voor ellende tussen zit.

En dan zijn we ook nog eens enorm reislustig, 500.000 vliegbewegingen in een jaar op Schiphol alleen al. Niet in 2020 natuurlijk Gevolg van dat vliegverkeer? Fijnstof en heel veel CO2 en stikstof in de lucht en mensen die binnen enkele uren ziektes meenemen van het ene naar het andere wereld deel. Als we geen actie ondernemen kunnen komende pandemieën nog wel eens veel erger worden. En Wubbo had groot gelijk dat hij zich zorgen maakte, wij verzieken onze wereld, dom want we hebben er maar een.

23-1-2021

Avondklok

De kogel is door de kerk, we krijgen een avondklok. Niet meer de straat op vanaf 21.00 uur tot 4.30 uur. Wat een moeite heeft het gekost om dat er door te krijgen, 2e kamer leden buitelden over elkaar heen om het tegen te houden. En mensen hebben moeite om te bepalen wat nu wel of niet mag. Mag ik dan nog een peukie roken  in de tuin of een pilsje halen in de schuur? Lijkt me wel, hoort toch bij je huis of niet soms?

Andere opmerkingen die ik zo nu en dan hoor “In de oorlog hadden we ook een avondklok, het is toch net een oorlogssituatie?” Als je op tv dan iemand hoort zeggen “als we maar geen Duitse liedjes moeten gaan zingen” begrijp je het niet. En zoiets van “de jeugd moet niet klagen, in de oorlog moesten we ook binnen blijven”. Maar hoe kan je de huidige situatie vergelijken met de 2e wereld oorlog? Toen was er een duidelijke fysieke vijand, een die je zag lopen, hoorde praten in een andere taal, kon aanraken, kon ruiken. En een vijand die je daadwerkelijk onder bedreiging van een wapen, van de straat haalde als je ’s avonds buiten liep. Nu zien we niets, ruiken niets, voelen niets, horen niets maar het is er wel!. In die oorlog wist je dat het foute boel was als je buren werden afgevoerd, hun huisraad kort en klein geslagen werd. Je in de Hongerwinter niets te eten had, op als je mazzel had, nog wat tulpenbollen en een loslopende kat na. En als je om warm te blijven de kapot geslagen meubelen van je afgevoerde buren moest opstoken. Hoezo zitten we nu in een oorlogssituatie?

Het is een rottijd die niemand heeft zien aankomen waar we zo snel mogelijk uit moeten. Natuurlijk is het niet leuk dat basisschool kinderen thuis moeten leren. Dat die van de middelbare niet met hun vrienden kunnen chillen en dat de net begonnen student al maanden op z’n kamer er het beste van probeert te maken. Dat ouderen die hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen of willen ontmoeten vanwege angst voor deze enge ongrijpbare ziekte. Daarom even doorbijten en blij dat de spreekwoordelijke kogel door de kerk is, beter zo dan kogels in een echte oorlog!

27-1-2021

Mobiel

Waar denk je aan bij mobiel? De jeugd zal denken aan hun onmisbare telefoontje. Is het wel een telefoon of een complete computertje waar je mee kan bellen? Of is mobiel beweging? Met de auto of op je fiets bijvoorbeeld van A naar B naar je werk, familie of vakantie adres.

In deze tijd merk je dat mobiel niet altijd vanzelf sprekend is, zeker met die avondklok. Je hebt dan wel dat mobieltje, fiets en mooie auto maar je kan niet naar je werk, school of op vakantie. Ook niet met het vliegtuig, die staan allemaal aan de grond, of met de een bus, metro of trein. Corona beperkt onze mobiliteit enorm. Maar niet het gebruik van onze mobiel dat zien we des te meer. Ouders houden contact met hun kinderen en kleinkinderen via de mobiel. Werknemers met hun werkgever, scholen met hun leerlingen. Toch nog best positief niet waar?

Het wordt pas ernstig als je op een verjaardag elkaar gaat appen. Verjaardag? ja dat deden we vroeger, kwamen we met z’n allen bij elkaar in een te kleine kamer en zaten we in een “kring”. Als je dan niet praat maar elkaar gaat appen in gaat het niet goed.

Het kan nog erger, als mensen via de mobiel elkaar oproepen om te gaan rellen en teksten appen als alles mag branden, wouten pesten, slopen. Dan is de samenleving ziek. Als men daar ook nog gevolg aan geeft, ter plaatse doodleuk alles opneemt en op internet zet. Dan ben je als mens ziek in je hoofd. Men zegt vaak vroeger was alles beter of op z’n Haags “vroegâh was alles betâh!” Ik heb de rellen gezien na de dood van Mitch Henriquez, toen was het niet best. Maar als je de beelden zag van de Schilderswijk nu dan weet je, het kan nog erger. En dan zijn sommige mensen juist mobiel en weten ze de ellende te vinden. in de laatste 50 jaar zijn we erg mobiel geworden, reizen we veel en hebben we contact met de andere kant van de wereld. Vinden, lezen, muziek luistern, films kijken, spullen bestellen alles gaat per mobiel. Laten we het daarbij houden dan eindigt deze rare corona periode misschien toch nog positief.

30-1-2021

Nederlanders.

Soms hoor je dingen waardoor je gaat na denken. Zo zat mijn vrouw vanavond te bellen met een vriendin. Ik hoorde ze tegen elkaar zeggen “vervelend deze tijd, dat je niets meer kan en nergens naar toe mag. Geen familie, want alle broers en zussen zijn op leeftijd, geen vrienden en kennissen, vanwege dezelfde reden” En toen dacht ik, verdraaid deze vriendin is de enige waar we nog geweest zijn afgelopen zomer, op een zonnige maar wat koele woensdag, sinds het begin van de corona crisis. In bijna een jaar dus. En nu is het niet dat we dagelijks uit eten gingen of iedere week naar de bioscoop of het theater. Maar we bezochten wel graag de optredens van de Amazing Stroopwafels, vrienden van ons. En ook dat gaat niet meer. Wel leuk dat Wim Kerkhof afgelopen zomer een complete serie balkon optredens gedaan heeft vanuit zijn huis in Vlaardingen. Ze staan vast nog wel op facebook. Soms met zijn mede stroopwafel Rien of wafel Arie. Of met Merel Vercammen op viool of met zijn zoon Merlijn die ook leuk gitaar speelt. En zij waren niet de enigen die creatief waren!

Kortom er kon niets, maar kon toch nog wel van alles in het afgelopen corona jaar. Mensen werden heel inventief. Maar wat wacht je als het te lang gaat duren? Dat hebben we gezien, dan slaat de stemming om gaat de vlam in de pan. Terwijl het grootste deel van de bevolking keurig thuis zit gaat een klein deel naar buiten de boel kort en klein slaan, in de fik steken en leeg plunderen. Hoe idioot kan je zijn? Je schaamt je dat zij zich Nederlander noemen!

En dan zie je tóch weer dat er niets mag, maar wel veel kan. Dan zie je dat anderen ineens de handen ineen slaan en een actie opzetten om die getroffen middenstanders die het, na die rot maanden nu helemaal niet meer weten, te helpen. De man van de winkel met de voedingspillen in zuid, die mevrouw van de Primera en de mensen van Plaswijk. Dan hoor je die man uit zuid met een buitenlands accent twee jongens, uit Gelderland nota  bene, bedanken. En den ben je toch weer trots, ook dat zijn allemaal Nederlanders

5-2-2021

Regent

Regent? Wat moet je daar nu mee als kop voor een stukje. Tja als je een vak hebt als het mijne, hovenier/ wijngaardenier dan sta je altijd buiten en vaak in de regen. En als je een leeftijd hebt als de mijne dan heb je al honderden dagen in de regen gestaan. Alles bijeen geteld wel vele jaren. Eigenlijk wel een raar idee, een paar jaar lang in de regen staan. Gelukkig dat het niet aan een stuk regent en er ook droge warme dagen tussen door zaten.  

Hoe kom ik hier nu op, wel nu ik hoorde op RTV Rijnmond dat het in januari al meer dan 100 ml/m2 geregend had. Dat is meer dan 100 liter op een stukje van 4 stuks 50x50 cm grindtegels. Als ik even doorreken is dat op mijn wijngaard van 35.000 m2 3, 5 miljoen lt in een maand. Ik kan beter water dan wijn gaan verkopen! Vervelend is het wel na de hele dag natregenen proberen alles weer droog te krijgen. De volgende ochtend je nog natte werkschoenen en jas aantrekken en weer de regen in gaan. Ik heb over de jaren een ontzettende allergie voor regen ontwikkeld.

Toch mogen we blij zijn dat het regent, zo komen wij niet snel zonder drinkwater te zitten, als we slim met ons water opgaan tenminste. We zullen er rekening mee moeten houden dat we vaker en heftiger regen krijgen. Dat het steeds extremer wordt, kijk maar naar Engeland afgelopen week en alle water ellende van de afgelopen jaren in het Po gebied, langs de Donau, in Zuid Frankrijk, Langs de Elbe en ga zo maar door en dat is alleen nog maar west Europa. En ook wind, storm zal heftiger worden. En extreem zomer weer met hele hoge temperaturen. Het is alsof moeder natuur en vader aarde ons waarschuwen. Kijk uit, alles wat je doet heeft consequenties. Bezint eer je begint en stop voor het te laat is.

Wij hebben er over nagedacht en zijn heel anders gaan werken, geen chemische middelen en kunstmest. Bouwen met gebruikte materialen. Niet alles kapot maaien maar bloemen laten staan zodat insecten kunnen overleven. En andere rassen aanplanten die bestand zijn tegen regen, zoals de Duitse druif Regent, want tja het regent hier nu eenmaal vaak!

6-2-2021

Winter

Het wordt koud zeggen de weermannen en vrouwen. Ik hoor Ed Aldus van RTV Rijnmond al een paar dagen enthousiast vertellen dat het gaat sneeuwen en vriezen. Dat we al vanaf zaterdagavond een witte deken mogen verwachten, niet van die “Madurodam sneeuw zoals laatst” zegt hij maar een dikke laag die dagen blijft liggen! Die man wordt warm van kou!

Sleetjes uit de schuur en op naar natuurgebieden met een beetje hoogte verschil of de dichtst bijzijnde dijk om naar beneden te racen. En met een beetje geluk kunnen de schaatsen weer tevoorschijn getoverd worden om  rondjes te rijden, al is het maar op een ijsbaantje. De grasveldjes staan al onder water en de ijsbaanverenigingen zijn er klaar voor, blij dat er eindelijk weer eens een echte vorstperiode aankomt. Voorzichtig hoor je Elf steden fanatici al weer mompelen dat het hoog tijd wordt voor de “Tocht der Tochten”. Heel Nederland raakt al weer oververhit door de aanstaande koude periode.

Tegelijkertijd hoor je ook praten over ijzel en gevaar op de weg, over bobbel ijs. Ja écht, natuurijs waar sneeuw door de bovenlaag zit en daardoor als een wasbord bevriest. En zie je als je de verwachtingen voor de langere termijn bekijkt dat de temperatuur volgend weekend alweer oploopt en de winter weer vertrekt. Maar niets zo veranderlijk als het weer dus wellicht duurt de vorst periode iets langer en hebben de kinderen, die nu juist weer naar school moeten, er in de voorjaarsvakantie nog plezier van. Carnaval hebben we nu tenslotte ook niet en een wintersportvakantie zit er ook niet in.

Mooi dat er in ieder geval eens wat anders te melden valt dan alleen maar slecht lopende vaccinatie campagnes en op de tweede plaats staan van Europa, maar dan helemaal onderaan de lijst. Daar krijg je geen trots oranje gevoel van. Verlenging van de avondklok en van de lockdown en het getwijfel wie wel en wie niet ingeënt mag worden en in welke volgorde en wie dat dan mag of moet gaan doen.

Wat dat nieuws betreft is het écht winter in Nederland met de laagste temperaturen die ik ooit heb mee gemaakt. Dus ja laten we gaan genieten van een mooi winters landschap, gaan sleeën, schaatsen, sneeuwballen gooien en lekker warme chocomelk drinken, met een grote toef slagroom! Laat die winter maar komen!

10-2-2021

De prik

Waar gaat het in het nieuws over? Ja inderdaad dé prik! Nee niet met een c zoals in Engeland. Hoewel, als ik de twee wekelijkse persco bekijk wel denk “wat een prick”. Ik zeg niet wie van de twee. In ieder geval niet de gebarentolk want die heeft het al moeilijk genoeg met het vertalen van de politieke woordenbrij die over ons heen gestort wordt!

Nee de prik die “gezet” moet worden, ik dacht dat je een gebroken been kon “zetten” maar zetten blijkt ook bij vaccinaties mogelijk. Het nieuws gaat vooral over wie het eerst de prik mag krijgen en de hoeveelheid vaccinaties die geleverd worden en wanneer. Ik begreep niets van het beleid bij verzorgingstehuizen. Eerst de 90 jarigen daarna 80 dan 70, een deel door de ggd, een deel door de huisarts. Totaal onlogisch, een paar weken eerder zag ik een Duits team spullen in een bestelbusje laden om een heel verzorgingshuis in één keer te vaccineren, incl. personeel. Ochtendje prikken in vertrouwde omgeving, prettig voor de oudjes, en klaar. Op naar het volgende tehuis. Het is net of we hier geen busjes hebben of bussen. Het valt mij op dat de gemiddelde stadsbus maar enkele of totaal geen reizigers vervoert. Lullig voor de vervoersonderneming, mooie kans om van zo’n bus een rijdende prikstraat te maken. Bus in, prik, andere kant er weer uit, kan overal, tehuis, school winkelcentrum.

Onze buurman is al stevig op leeftijd, woont nog zelfstandig en redt hij zich prima (oké met wat hulp). Hij kreeg een oproep om naar de prikstraat in de Oert te komen. Hij  moet met zijn rollator 2 km gaan lopen waar hij al snel, nu ja snel, 3 kwartier over doet. En dan moet hij nog terug. Ik ben op Zestienhoven geweest bij de regionale priklocatie, daar zag het grijs van de oudjes die liepen te schuifelen. En vooral nu met die kou en gladheid, kan daar niets aan gedaan worden?

Maar wat me vooral verbaast is dat je van 2 Amerikaanse vaccinaties 2 keer een prik moet krijgen en van de Europese slechts één. En vooral dat de laatste veel goedkoper zijn. Wordt er toch ergens heel veel aan verdient. Heeft Trump misschien nog geregeld? Ja dat was nog eens een echte prick!

13-2-2021

Eenzaam

Hoe kan het zijn dat een mens zich eenzaam voelt in een druk land als het onze, Raar toch? Er zijn altijd mensen in de buurt. Toch is eenzaamheid een sluipende ziekte die door de samenleving trekt.

Heel langzaam hoor je tussen alle corona ellende door dat steeds meer mensen wegkwijnen. Ouderen die niet meer op pad kunnen omdat ze nog niet ingeënt zijn en bang zijn ziek te worden. Niet meer even naar de buurtsuper. Ja wel ’s ochtends om 7 uur, dan mogen er geen anderen binnen. Lekker hoor, om die tijd al je boodschappen moeten doen, zeker met de kou en gladheid van afgelopen dagen. En niet even lekker een praatje maken, even roddelen met een bekende. Thuis zitten en kijken naar Max geheugentrainer en Nederland in beweging, je spieren soepel houden met een waterflesje in de hand, Dat is pas genieten!

En ook jongeren die nog steeds niet naar school kunnen en hun vrienden niet meer zien. Thuis zitten en proberen enthousiast je werk te maken. Want je zal het toch alleen moeten doen, veel ouders zijn al afgehaakt bij vakken die ze zelf niet meer kunnen volgen. Studenten op hun kamer in een vreemde stad waarvan ze gehoopt hadden  veel te zullen en zien, en dan vooral het uitgaans leven. Steeds meer raken gedeprimeerd, komen is een soort depressie of burn-out. Dat kan toch niet de bedoeling zijn zo raakt een hele generatie de weg kwijt.

Nu is iedereen weleens alleen. Ken je dat gevoel dat je kan overvallen als je in op heel druk evenement of in een winkel bent. Of soms ook op een feestje heel veel mensen om je heen en toch alleen. In deze wereld leven we steeds meer individualistisch, wonen steeds meer mensen alleen, hebben we steeds minder contact met de mensen om ons heen. Allen op internet hebben we tientallen soms honderden “vrienden”. Als ik eerlijk moet zijn heb ik liever een goede buur dan een verre internet vriend. Dus zeg ik de buren gedag en zet de groene kliko voor de buurman buiten als dat nodig is. Let een beetje op elkaar, zeg eens gedag, vraag eens of je wat voor een ander kan doen. Eenzaam zijn is niet nodig!

18-2-2021

Moe

Soms ben ik moe, niet uit te leggen hoe erg. Moe tot in mijn botten, zo moe dat het pijn doet. Dan ben ik niet vooruit te slepen. Zal de leeftijd zijn misschien? Hoewel ik zat anderen zie rennen langs polderwegen, op de fiets voorbij zie scheuren en die zijn soms nog ouder. Kan ook een gevolg zijn van een covid infectie afgelopen jaar. Wij zijn in februari al behoorlijk ziek geweest. Mijn vrouw helemaal, die hoestte de longen uit haar lijf, had koorts, moe, rillerig. En ook zij is nog steeds erg moe. Maar in februari was er (officieel) nog geen corona in Nederland, wisten wij veel?

Het was al in Italië, daar stak het heftig de kop op. Wij zijn nog met zoon en zijn gezin, net na carnaval,  naar een vakantiepark geweest in Weert. Vlak bij Budel waar we ook boodschappen gedaan hebben. Ja daar waar het even later zo erg was! Zijn er wezen eten in een overvol restaurant, stoelen klem tegen elkaar aan. Maar er was toen nog geen corona! Onderweg wel tientallen Italiaanse vrachtauto’s gezien. Maar er was nog geen corona, of is een en een twee?

Minister Bruins, de voorganger van Hugo de Jonge, zei toen nog “geen zorgen mensen, corona komt niet zo snel”. Lijkt op  de uitspraak van een collega van hem vlak voordat de 2e wereld oorlog uitbrak, “ga maar slapen mensen de regering waakt over u”  Flauw natuurlijk om deze uitspraken naast elkaar te leggen maar wel iets om over na te denken.

Nu weer dat gedoe over die avondklok, natuurlijk is dat niet prettig. Maar hou op met dat gezeur. Beter nu dan midden in de zomer! Toch wel een fout van de regering nu blijkt dat het wettelijk niet goed geregeld was. Is er soms nog meer niet goed geregeld? Wordt er nog meer achtergehouden? Ik weet het niet en commentaar geven is makkelijk. En eerlijk, het zou mijn baan niet zijn, je doet het toch nooit goed. Maar ik wordt wel moe van alles, van het gezeur, van de uitzichtloze situatie, van alle specialisten op tv. Van de eindeloze reeks persco’s, van Mark en Hugo.

Ik ben het gewoon zat, ik ben moe.

27-2-2021

leven

dat doet iedereen die dit stukje leest, maar ook diegenen die het niet lezen. Ieder mens op deze aarde leeft, al heb je er zelf niet voor gekozen! Het is vaak vreemd, zo niet wreed, het leven dus. De een wordt stokoud, de andere haalt dat niet. Door ziekte, door honger, door natuurrampen, door ongelukken, door geweld of door dat je er geen zin meer in hebt en zelf besluit uit het leven te stappen.

Een vreemd onderwerp? Nee toch niet! Alles heeft met leven te maken. De dieren om je heen, planten. En wij gaan er vreemd mee om. Zo voorzichtig als we zijn met onze huisdieren zo raar doen we met alles wat we niet leuk vinden. Hoeveel mensen zijn niet als de dood voor spinnen en insecten. En terwijl alles in elkaar grijpt in de natuur vinden we dat wij juist moeten ingrijpen. En door dat te doen verstoren we alles en krijgen we vaak grotere problemen.

En dan planten, alle vegetariërs vinden dat we geen vlees moeten eten, maar gebruiken nog wel melk, boter, eieren en kaas. Veganisten gaan nog verder en consumeren helemaal geen dierlijke producten. Mooi hoor maar planten hebben ook gevoel, dat is wetenschappelijk aangetoond. Planten leven ook! Wij moeten met ons hovenierswerk vaak bestaande tuinen aanpassen. Soms hele mooie tuinen moeten leeg en vol gelegd worden met van die vreselijke grote  antracietkleurige tegels. Van die dingen die zo heet worden in de zomer dat je geen bbq meer nodig hebt, je kan het vlees of de vegetarische burger zo op de tegels leggen, wordt vanzelf gaar! Geen plant meer in de tuin. Vind je het gek dat er geen vogeltjes of vlinders meer te vinden zijn?

Wat dan te doen met alles wat er stond? naar de stort! En dat kan ik niet, dus gaat alles wat te redden is mee en wordt opnieuw geplant. Zo hebben we in de wijngaard een compleet azc voor asiel zoekende planten. Je brengt je cavia of kat toch ook niet naar de stort als je een ander interieur neemt? Liefdevol tegenover sommige dieren wreed tegenover planten, terwijl we die ook hard nodig hebben. Leven en laten leven is de uitspraak. Zo is het en daar moeten we eens wat vaker aan denken.

3-3-2021

Voorjaar

Het  meteorologische voorjaar is ingegaan op maandag 1 maart. En dat is te merken ook! Het was al een tijdje lekker warm, de laatste week van februari was het al een dag of 5 een temperatuur boven de 15 graden. Weer een nieuw weerrecord! In de wijngaard schoten de sneeuwklokjes en krokussen op de meest gekke plaatsen de grond uit, De elzenkatjes stoven dat het een lust was en de bijen waren alweer volop bezig de voorraden aan te vullen. Ik kan daar heel vrolijk van worden, het is alsof de natuur de koude weken die we gehad hebben zo snel mogelijk wil vergeten.

Ik vind het prima! Alweer lekker buiten gegeten in de zon en uit de wind. Alles ziet er dan ineens veel leuker uit, geeft weer hoop op een mooie zomer. Met de herinnering van afgelopen jaar nog vers in het geheugen weet ik dat het soms compleet anders kan lopen dan je verwacht. Ook toen werd het voorjaar en ook toen bloeide de sneeuwklokjes en krokussen. Maar toen begon de nare donkere corona periode. Helaas zitten we daar nog steeds in, het went wel een beetje, je kijkt niet meer raar op als er iemand met een mondkapje loopt en afstand houdt. En je knuffelt niet meer met kennissen, zoent geen vrouwen meer 3x op de wang. Hoewel dat niet eens zo heel erg is, soms voelde dat ook wel ongemakkelijk dat altijd maar zoenen.

Maar het verlangen naar meer “vrijheid” blijft. Het beklemmende gevoel dat je de vakantie niet kan plannen. Niet weet of het wel kan en zo ja waar je naar toe kan gaan. Nog steeds niet even een terrasje pikken, ook niet nu het zulk lekker weer is. Geen festivals, geen bioscoop, niet even gaan zwemmen of je 65e verjaardag vieren met familie en vrienden. Niet naar de verjaardag van je kleinzoon of kleindochter. Zelfs niet naar je pasgeboren kleindochter gaan kijken, en dat voelt heel raar aan ook al is het mijn 5e kleinkind.

Het blijft een rottijd! Maar de natuur laat zien dat alles na een donkere koude winter toch ieder jaar weer opnieuw start. Dat ieder jaar krokussen weer gaan bloeien en er weer opnieuw hoop is. Ook de coronawinter gaat over in  een coronavoorjaar dat ben ik van overtuigd. Op naar de zomer!

7-3-2021

Vol

Nederland is een klein landje met veel inwoners. Dat is een gegeven, we weten niet beter. Nederlanders zijn handig geworden om meer ruimte te krijgen. Door de eeuwen heen hebben we water ingepolderd en land gecreëerd. Dat doen we nog steeds, kijk naar de Maasvlakte. Hierdoor is de stroming van de zee veranderd en “groeit” Voorne-Putten. Voor de kust slibt de hoek tussen het strand en de maasvlakte langzaamaan dicht. Een compleet waddengebied inclusief bijbehorende zeehondje begint te ontstaan. Over een aantal jaren een dijk eromheen en hopsa weer vele tientallen ha erbij!

Leuk zoals de natuur zich aanpast aan onze fratsen maar minder fijn voor de ondernemers die een strandtent hebben want het strand wordt steeds groteren de zee steeds verder weg en daardoor minder aantrekkelijk voor de gasten.

Zo woekeren we ook met de ruimte óp het eiland. We willen graag groen en natuur en koeien in de wei. Maar geen stikstof dus moeten die koeien toch maar weg. We willen patat bij Mac of Bram maar om die te telen hebben we ruimte nodig en een enorm grote Farmfrites fabriek in Hellevoet waar we geen overlast van willen. We willen bedrijvigheid en werk maar liever geen bedrijven en veel (werk)verkeer. Ook willen we graag steeds meer gemak! Maar aan vrijwel alles zit een stekker en gebuikt elektriciteit dat opgewekt moet worden. Liever niet met kolen of door een atoomcentrale. En ook niet door eindeloze velden zonnepanelen, staat zo lelijk in de polder. Dan toch maar liever die koeien. En we willen zeker geen giga hoge windturbines in de achtertuin.

We willen graag wonen en ook dat kost ruimte die we eigenlijk niet willen inleveren. Creatieve oplossing is dan de lucht in. Een oud Zuidlander zei me ooit “de logt is fraai” ofwel de lucht is vrij. Dat bedacht men in Spijkenisse ook en ontwierp een leuke woontoren in noord. 22 verdiepingen zo’n 70m hoog. Ruim twee keer zo hoog als de Churchillflat die er nu al staat. Maar die staat gunstig en geeft schaduw op de Churchilllaan. Die nieuwe dus niet en de bewoners van de al aanwezige bebouwing vrezen nu al het ergste. Dat wordt nog weer een hoop gekrakeel de komende tijd! Afijn wie een oplossing weet is welkom, ik weet het niet, maar vol wordt het wel!

10-3-2021

Wat kan je dan nog zeggen.

Het zijn rare tijden, hele rare tijden. Je kan voor je zelf proberen er wat van te maken. Maar je kan onmogelijk inschatten hoe anderen zich erbij voelen. Natuurlijk, je hoort verhalen over mensen die vereenzamen, vaak heel dicht in je eigen omgeving. Studenten die zielig op hun kamertje alleen zitten te zijn, hoewel ik denk dat het wel mee zal vallen, studenten kennende. Jeugd die saai thuis zit en zich verveeld. Die zelfs in een burn-out terecht dreigt te komen.

Werknemers die thuis moeten werken en tegelijkertijd weken, zelfs maanden lang hun kinderen moesten opvangen en begeleiden in schooltaken. Ondernemers die met de nagels aan het randje hangen en proberen niet te vallen. Het is moeilijk te begrijpen hoe mensen het vol houden. En tijdens de laatste persco weer horen dat het nog langer gaat duren. Dat het eind wel in zicht is maar de maatregelen niet afgeschaald worden. Ja misschien in april, waar wat en hoe? We moeten het afwachten. Beloftes over vaccinaties, die helaas niet op tijd geleverd werden, die niet snel genoeg geënt kunnen worden. Hopelijk is een groot deel van de bevolking in juli geënt. Maar of we dat halen? En of de vaccinaties blijvend werken en ook werken tegen nieuwe varianten?

Een toekomst zonder hoop, dat wordt uitzichtloos. Voor vrijwel iedereen is het nog wel uit te houden. Voor een enkeling wordt het teveel. Die kan het niet meer aan. Als je hoort dat het de zoon van vrienden te veel werd, er uit gestapt is. Dan schrik je, en dat is zacht uitgedrukt. Je kan het je niet voorstellen hoe dat voelt. Als je zelf vier bomen van kerels hebt met eigen huishouding, gezin en kindertjes, je vrouw een gezonde zoon heeft. Tja ook onze 5 kinderen hebben hun nukken en probleempjes. Dat hoort erbij, dat is te overzien, daar kan je ze bij helpen. Je Moet dan in deze tijd maar aan alle goede zaken denken die je hebt bereikt, die je hebt. Tel je zegeningen.

Maar als je dan hoort van die ene enkeling die er uit gestapt is. Tja wat kan je dan nog zeggen tegen zijn ouders?

17-3-2021

Verkiezingen

De verkiezingen net voorbij. Ik heb dinsdag het einddebat op TV gezien tussen de lijsttrekkers van de 8 grote partijen. Terwijl je al 2 dagen kon kiezen nog een laatste debat. Of dat nog zin had? Geen idee, ik had mijn stem al uitgebracht. Toch wel handig drie dagen kunnen kiezen. En dat zelfs kunnen doen vanuit de auto. Op de parkeerplaats tussen een leeg zwembad en een verlaten bioscoop waren tenten gezet waar je met de auto doorheen kon rijden om te stemmen. Jammer dat het op maandagavond zo rustig was, ik kwam er ‘s avonds langs tijdens het uitlaten van Kees en Eros, onze honden.

Dus dacht ik, ik ga stemmen bij dit stembureau. Zo gezegd zo gedaan, dinsdagavond met de honden op pad. Het regende gestadig dus een droge plek tijdens de ronde was niet zo slecht. Eenmaal binnen honden met een hand vasthouden, met de andere hand dat stomme mondkapje op doen. Zodra dit lukte een totaal beslagen bril dus in de mist mijn ID kaart uit m’n portefeuille gehaald. Enveloppe open scheuren waar de stemkaart inzit, blijkt er ook nog een ander papiertje in te zitten dat ze niet nodig hadden. Goed na controle en het ontvangen van een rood potlood en stembiljet naar een hokje. In de nevel mijn keuze gemaakt en ingevuld, gelukkig was de bril al niet meer zo beslagen, en het biljet, zeg maar gerust behangpapier in de daarvoor bestemde bus geworpen.  

Op woensdagavond was het wel druk, er stond een file! Het blijkt dat er de laatste dag een grote opkomst was. Met verrassende uitslagen! We gaan zien wat het komende vier jaar gaat brengen. Wat mij betreft mogen de komende verkiezingen weer 3 dagen duren. Misschien eens vrijdag, zaterdag en zondag? Dan heeft iedereen tijd. Of verkiezingen via internet, dat moet toch te regelen zijn? Dan trek je misschien ook de nieuwe kiezers die opgegroeid zijn met de computer en de mobiel. Rood potlood? Weg ermee!

En nog een idee, met het gevaar dat een deel van de vvd stemmers me dit kwalijk neemt, een minister president die maximaal 2 keer 4 jaar mag blijven zitten. Dat krijg je vernieuwing en nieuw bloed. Wat dat betreft hebben ze dát in de VS goed geregeld!

22-3-2021

Top

Als ik ga schrijven heb ik altijd een woord in mijn gedachten. Kan van alles zijn, Top ditmaal, maar wat moet je daar mee? Als ik aan top denk, denk ik aan vakantie, ik zie graag bergtoppen, hier is alles zo vlak. Achter iedere berg ligt een ander vergezicht, ander landschap, andere verrassing. Doe bij gebrek aan bergen maar heuvels desnoods. Buitenlandse bergen zullen we dit jaar niet zien. Maar je kan de Holtenerberg, Vaalserberg, Grebbenberg en Pietersberg moeilijk echte bergen noemen.

Je kan naar Bergen in Noord Holland, een flink stuk achter 020. Waarom ze dát ooit bergen genoemd hebben? Geen berg te zien, hoogstens wat duinen maar die hebben we hier ook en nog mooier zelfs. En de plaats zelf, tja best aardig: kerkje, pleintje, winkeltjes en terrassen, die nu natuurlijk heel erg leeg zijn. Deed me denken aan Ouddorp, net zo leuk en veel dichter bij! Niet te verwarren trouwens met Oudorp bij Alkmaar, dat veel minder leuk is.

Top is voor mij ook TOP Voorne-Putten, het Toeristisch Overleg Platvorm, De club voor horeca- en toeristische ondernemers. TOP behartigd de belangen van de toeristische sector, belangrijk want er werken veel mensen in die sector en belangrijk want onze eigen bevolking geniet er ook van. Ik ben daar al jaren bestuurslid van. Als wijngaard ondernemer mag ik mee praten met ondernemers als het Bad Hotel, Van Marion, Camping het Weergors en anderen. Ik vertegenwoordig het agro-toerisme, kleine boerencampings, kaasmakers, knuffel koe boerderijen, kleine musea enzovoort. En natuurlijk sinds een aantal jaren ook de fluisterboten op de Vierambachten boezem en de Bernisse.

Eigenlijk heeft Voorne-Putten ontzettend veel te bieden, unieke natuur gebieden bijvoorbeeld. Onze duinen met duinmeren als het Breede water en Quakjes water vind je nergens anders in Europa. Met een brede agrarische sector. Glastuinbouw met groenten en fruit, akkerbouw, veeteelt, beetje fruitteelt en wijnbouw, zelfs bollenvelden zijn we uniek. Maar ook prachtige verstilde dorpskernen, historische steden als Brielle en Hellevoet. Een grote stad als Spijkenisse met veel moderne architectonische hoogstandjes. Hier en daar bossen, langs de rand van de stad en langs de Bernisse en Brielse Maas, open agrarische polders. En veel water, om te zwemmen, te varen, te vissen, om langs te fietsen of te lopen. Waar in Nederland vind je zoveel verscheidenheid, zoveel afwisseling?

Het enige dat mist is een echte berg(top). Maar verder is Voorne-Putten super, echt TOP!

23-3-2021

Positief of negatief?

In deze coronatijd is het positief of negatief zijn heel belangrijk. Ben je negatief, iets dat normaal niet altijd gewaardeerd wordt, is dat nu juist positief. Maar dat is corona.

Ik ben normaal altijd heel positief en ga er nadat ik er eerst goed over nagedacht heb altijd volop tegenaan. Ik blijf echter wel realistisch. Als iemand met een plan komt bekijk ik of het haalbaar is. Waar valkuilen kunnen zitten, hoe je tegenvallers bij voorbaat op kan vangen. Als die iemand heel positief is over zijn of haar plan kan mijn houding dan juist weer negatief overkomen, terwijl ik dan meestal juist positief ben.

Vermoeiend is dat, je krijgt dan al snel te horen “hij heeft ook altijd wat op te merken, wat te zeuren”. Maar als ik niets zeg en het zou fout gaan krijg je later te horen “had dan eerder wat gezegd, dan hadden we het kunnen voorkomen”. Want een fout gelopen plan geeft de kans op een negatief banksaldo, dus is het positief als je dat probeert te voorkomen. Je zou ervan in een depressie raken en dat is dan weer erg negatief.

Ik hoorde Krol, nee niet die van Lijst Henk Krol maar ex weerman Erwin Krol tijdens een voordracht eens zeggen dat een depressie juist positief is. Want daarna, na alle regen en wind, knapt het weer zo lekker op, komt de zon terug en ruikt het zo lekker fris. Positieve man die Krol. Anders dan zijn naamgenoot die van de ene naar de andere partij overstapte, wat ik niet positief vind want het zegt wat over je principes. Hetgeen voor hem dus ook negatief uitpakte want hij verloor zijn plaats in de 2e kamer.

Zijn alle mensen die negatief staan tegenover de coronamaatregelen, de wappies, nu juist positief? Vanuit hun standpunt wel denk ik. Wat een raar woord trouwens wappie, komt niet positief over of is dat juist de bedoeling? Nu ja negatief kan niet zonder positief, het is als dag en nacht, zwart en wit, Ying en Yang. Het een kan niet zonder het ander. Maar wat je er ook van vind, we zitten in een rare tijd die voor heel veel mensen erg negatief is. Maar er komt echt een betere tijd en dat is dan toch juist heel positief.

1-4-2021

Dromers

Er zijn zeer bekende dromers, Martin Luther King bijvoorbeeld, of Nelson Mandela, moeder Theresa of Mahatma Gandhi Maar ook Leonardo da Vinci en Albert Einstein waren dromers. En zelfs in deze tijd kom je dromers tegen, kijk maar eens naar Sander de Kramer met zijn mooie werk of Bibian Mentel, die ondanks haar zware ziekte heel veel goeds heeft kunnen bereiken.

 Ieder mens droomt, vaak weet je er niets meer van als je wakker wordt. Veel mensen dagdromen over iets wat ze graag willen hebben, willen gaan doen, willen bereiken. Vaak blijft dat een droom. En dat is nu juist zo jammer!  Ga achter die droom aan, gewoon doen wat je wilt doen, niet bang zijn maar er tegen aan. Ja het zou ook fout kunnen gaan, nou en? Wat geeft dat? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

En ik weet ook echt wel, niet iedereen kan een topvoetballer, schaatser of tennisser worden. Niet iedereen wordt een computergenie, een professor, of groot zakenman (of vrouw). Maar probeer het in ieder geval. En misschien is je droom wel de wereld rondreizen of met zo’n mooie camper op pad gaan, of een heel nieuw leven starten in het buitenland, zoals in “ik vertrek”?

Er zijn van die dromers die zeggen dat als je het visualiseert, je er positieve energie in steekt, het vanzelf gebeurd. Dat is ook het lot, je karma. Nu ja, je moet je er ondanks dat het je lot is nog wel veel energie insteken maar dat is het zonder meer waard. Waarom wachten tot we onze bucketlist, (eng Amerikaans woord voor wensenlijstje) gaan  afstrepen. Zonde toch als de tijd je niet gegund is en er onderwerpen op blijven staan.

Zo ken ik een groepje mensen die droomden van een fluisterboot op de Bernisse ik ben er zelf een van. Dat groepje is met veel enthousiasme begonnen en wist anderen mee te krijgen. En zo ontstond uit een droom een plan en daaruit een begroting en daarna een aanvraag voor subsidie en uiteindelijk kwam er een boot! Waar anderen dachten dat gaat nooit lukken werd die droom werkelijkheid! Nu wil ik dat groepje niet vergelijken met King, Mandela of Ghandi en ook niet met de Kramer of Mentel. Maar het zijn de dromers die de wereld kunnen veranderen!

6-4-2021

Geen zin in.

Ik heb er soms geen zin in. Kan aan de leeftijd liggen? Ik weet het niet. Kan ook liggen aan hetgeen waar ik geen zin in heb. Zo zijn sommige werkzaamheden niet leuk. Een eigen bedrijfje hebben lijkt mooi, vrijheid, zelf beslissen of en wanneer je werkt. Je eigen ding doen. Er komen veel mensen langs op de wijngaard, tja vroeger dan tijdens het normale normaal, nu tijdens het nieuwe normaal is dat heel anders. Maar goed, vaak hoor je dan opmerkingen, prachtig hier, zou ik ook zo graag willen, lekker voor jezelf werken, geen baas boven je enzovoort.

Maar zo is het niet. Het is niet alleen het werk dat de bezoeker ziet als men lekker op z’n gemak in de schaduw van de vijgenbomen een glas wijn drinkt. Je ziet dan niet wat er aan vooraf gaat en er nog achteraan komt. Dat je een behoorlijke administratie bij moet houden bijvoorbeeld om dat glas wijn te kunnen produceren. Dat je ook in de winter bezig bent, als een ander bij de verwarming zit staan wij buiten te snoeien, ook als het vriest, sneeuwt, stormt, regent. En ook midden in de zomer als het echt heet is en Nederland bij de airco wegduikt, een ijsje haalt, het zwembad induikt of een biertje drinkt. Dan zijn er echt wel momenten dat ik er geen zin in heb. Vooral die administratie, bah, ik ben geen cijferfreak. Ik sta liever buiten tussen de druiven. En ben je dan nog eigen baas? Vaak niet, onze overheid en die van de EU beslist voor je dat je allerlei zaken moet bijhouden. En daar krijg je controles over, niet in orde? Dan riskeer je een vette boete, en daar werk je uiteindelijk niet voor.

Aan de andere kant, er zijn momenten dat het ontzettend leuk is. Bezoekers die helemaal zen weer naar huis gaan. De natuur volgen van bloeien van de eerste sneeuwklokjes, uitlopen van de druivenstokken en appelbomen, groei, bloei, rijping en oogsten. Dat is waar de een jaar voor werkt en dat geeft toch een voldoening! Je merkt het aan iedereen die meehelpt, er heerst een soort van feeststemming. Zo leuk dat je er een stukje over kan schrijven en daar heb ik dan wel weer zin in!

7-4-2021

Functie elders? Onbegrijpelijk!

Heb je het gezien dat gestuntel afgelopen week. Je mag niet eens van gestuntel praten, meer gekonkel. Wat een wanvertoning door onze grote leider Mark en zijn contolerende 2e kamer.

Het schaamrood staat je haast op de kaken als je bedenkt dat een meerderheid van de Nederlanders voor deze man gekozen heeft. Hoe leg je dat in het buitenland uit aan je buren op de camping hoe dat nu mogelijk was. Een regeringsleider die zich niet herinnerd wat hij amper een week geleden besproken heeft.

Maar ook de twee verkenners wisten niets meer. Wel wat er in de kranten stond toen de besprekingen begonnen én wat er twee dagen later in de kranten stond. Maar niet dat men over Pieter Omzigt gesproken had. Over een eventuele functie elders, of plat gezegd hoe men hem kan weg bonjouren. Ook fractievoorzitters wisten het niet meer. Pas nadat alle aantekeningen op tafel kwamen begon het te dagen. Zoiets van we hebben er niet over gesproken maar het is wel aan de orde gekomen. Dan moet je er toch ook over spreken, of niet soms? Wat een gedraai en gezemel. Men had het ook over vertrouwen in de politiek, dat dit herstelt moet worden! Goede beurt jongens, prima gedaan! Als dit hele gedoe 3 weken eerder geweest zou zijn, voor de verkiezingen, was de grootste partij niet de grootste geworden.

Een land regeren is niet makkelijk, helemaal niet in corona tijd. En zoals je van goede Nederlanders mag verwachten weet iedereen het beter! Maar blijf als politicus wel eerlijk, dan ben je verplicht tegenover je kiezers. En Wopke, dat geld dan zeker als fractievoorzitter van het CDA als het gaat om een van je meest populaire kamerleden. Waar gaat het nu om?, het belang van het land van de kiezers? Of eigenbelang?

Iedereen kent de THT datum op kaas, melk, een pot pastasaus enzovoort. Het product is goed tot die datum en daarna nog wel even maar dan loopt de kwaliteit hard terug. Misschien moeten we dat ook invoeren bij politici. En dan niet alleen hier. Ik zie bijvoorbeeld ook in Rusland, in Brazilië, Syrië, China, noord Korea mannen die veel te lang zitten. Onbegrijpelijk dat deze mannen inclusief onze grote leider Mark niet uit zichzelf een nieuwe functie – elders- gaan zoeken.

9-4-2021

Licht aan het eind van de tunnel?.

Wat een rotzooi, meer dan een jaar ellende, vaccineren zou de uitkomst zijn, het licht aan het eind van de tunnel. Blijkt wel een heel erg lange tunnel te zijn!. Wel eens door de Gothard of Vrejus gereden? Beiden ca 16 km lang. Dezelfde afstand als van Spijkenisse naar Brielle. De Gothard vond ik het ergste. Ben er door gegaan voor die vreselijke brand, twee banen, tegenliggend verkeer, slecht verlicht en geen afslagen. Er kwam geen einde aan! Zo voelt de vaccinatie strategie ook. Er komt geen einde aan. Telkens wordt er een kilometer aan geplakt en je hebt het gevoel dat er ieder moment weer een “ongeluk” kan gebeuren..

Neem dat onbegrijpelijke doelgroepen beleid, geen touw aan vast te knopen wie nu wel of niet als eerste mag en wie daarna. Ik ben al vrij vroeg met Pfizer gevaccineerd. De GGD op Zestienhoven zou de huisarts informeren. Krijg ik bijna 2 maand later een uitnodiging van de huisarts voor een Astra prik. Lijkt me niet zinvol 2 maal, gebruik het voor een ander! Ik hoorde een zelfde verhaal van mijn zwager en zag op de TV Diederik Gommers en Ernst Kuipers precies hetzelfde vertellen. Mochten zich ook opnieuw laten prikken met Astra. Jawel dat middel dat ozo goed is maar waar straks niemand meer in geloofd.

Blijkt dat de RIVM de tel kwijt is wat betreft het aantal gevaccineerden in kwetsbare groepen. En dan het Astra vaccin, wel prikken of toch maar niet, ouderen eerst niet, nu weer wel. Niet te volgen, al helemaal niet door de huisartsen. Die doen dit gewoon naast hun normale werk even extra. En hebben het ongemerkt heel rustig georganiseerd, hulde!. Daar kunnen Hugo, RIVM en GGD nog wat van leren! En dan hoor je ook nog van Ernst en Diederik dat ziekenhuizen in een week makkelijk 2 miljoen mensen kunnen prikken! Waarom zijn ze nog niet bezig? En Hugo belooft dat er per week een half miljoen mensen gedaan kunnen worden maar haalt niet eens 100.000. En dan als laatste berichtje: het veel belovende Jansen vaccin  blijkt dezelfde defecten te hebben als Astra. De tunnel werd weer een km langer.

Wat zal ik blij zijn als we straks weer door de Gothard mogen tuffen, die zal nu vast veel korter lijken.

 

23-4-2021

Vrijheid

Het is weer bijna zover, onze jaarlijkse nationale feestdagen komen er aan. Helaas wordt het net als 2020 een sobere bedoeling. Geen grootse koningsdagfeesten, koningsnacht of vrolijke vrijheidsfeesten, Een nationale herdenking op een lege dam met slechts een handvol genodigden en natuurlijk Wim-Lex en zijn vrouw. Uiteraard, ondanks vaccinatie en levend in een Koninklijke bubbel, uitgedost met koninklijk mondkapje.

Leuk is het niet en toch moeten we dan maar ieder op zijn of haar eigen manier feest vieren. Wij mogen en kunnen dat in ieder geval. Als ik kijk naar veel andere landen is dat niet altijd het geval. Zie Myanmar, kijk naar Navalny in Rusland, de Oeigoeren in China, de bevolking van Noord Korea, Koerden in Turkije. Wat dat betreft is de wereld niet veel veranderd. Zijn mensen niet wijzer geworden. Zijn we met zijn allen nog steeds oermensen die stammenoorlogen uit voeren. Oh zou je denken, dat doen we in Nederland of Europa toch niet meer daar zijn we overheen gestapt.

Ik krijg soms een andere indruk als ik voetbalhooligans van verschillende clubs elkaar de hersens zie in slaan. Laatst op tv gezien, van die groepen die afspreken om ergens in de natuur te gaan matten, hoe lijp kan je zijn? Of afgelopen tijd de rellen zag die zogenaamd over de corona maatregelen gingen maar voor sommigen gewoon een manier zijn om zich eens lekker uit te leven.

Er hoeft maar een reden te zijn of iemand die de massa weer lekker kan ophitsen en we gaan weer met zijn allen de “anderen” de les lezen. Dat die “anderen” ook maar gewoon mensen zijn daar denken we dan niet over na. Dat blijft een beangstigende gedachte, dat we slechts een idioot met een ophitsend verhaal nodig hebben om weer los te gaan.

We hebben allemaal een rot jaar achter de rug, de een erger dan de ander. Maar we kunnen nog gewoon eten kopen, buiten in een park lopen zonder je bespiedt te voelen. We mogen nog weer op een terras wat gaan drinken en een winkel inlopen. We kunnen krijgen wat we willen op vrijwel ieder moment in het jaar. En we kunnen vrij onze mening geven zoals ik nu doe in dit stukje. Daar kunnen we trots op zijn én moeten we blij mee zijn, dat we die vrijheid hebben.

 

4-5-2021

Terrasje?

We hebben er lang op moeten wachten. De avondklok weg en de terrassen open. Er ging een zucht door Nederland, hé hé eindelijk, het kan weer. En op die eerste dag, na koningsdag, was het prachtig weer, warm en zonnig, prima om op een terras van een drankje te genieten. Iedereen blij!

Mijn vrouw en ik en vrienden van ons zijn het weekend er na naar Twente getrokken, even er tussen uit. Lekker relaxen in een luxe hotel. Jammer dan weer dat het restaurant nog niet open mocht en je dus bij de receptie een maaltijd box moet ophalen om op de kamer te eten. Ophalen? brengen kon ook maar dat kost € 2,50 p/p en voor die € 10,00 loop ik zelf wel even, je blijft Hollander tenslotte. Gelukkig werd wel oogluikend toegelaten dat we met onze vrienden op één kamer aten, we zijn gevaccineerd, wat het dan weer wat gezelliger maakt. En het was gelukkig geen fletcher hotels low budget room dus we hadden ruimte genoeg om breeduit te zitten.

Om wat te doen te hebben zijn we naar Ootmarsum gereden. Mooi oud stadje, prachtig en liefdevol in stand gehouden. Geen foeilelijke moderne gebouwen in het centrum zoals je hier vaak ziet. En als er al wat nieuws stond in dezelfde stijl van de andere gebouwen opgetrokken.

De dames op zoektocht naar nieuwe kleding, de winkels waren gelukkig ook weer open en wij, de heren, op pad naar een brouwerijtje. Want we lusten allebei wel een goed biertje. En ook hier een splinternieuwe brouwerij maar prachtig ontworpen in origineel Ootmarsumse stijl. Daar aangekomen mochten we uiteraard niet binnen zitten, kregen we geen rondleiding of proeverij maar zitten op het terras mocht wel! Met een glas roggebier! Lekker hoor dat bier maar dat terras, dat was koud! Want het weer had zich niet aangepast aan de openstelling en het waaide, was guur en als de zon weg was niet te harden. Daar hielp zelfs een tweede glas bier niet tegen. In het centrum waren ook terrassen, keurig een tafel twee stoelen, 1,5 m uiteen. En wat ziet dat er lullig uit! Het voelt niet gezellig. Laat het maar snel weer warm worden en de terrassen weer normaal open. Dan voelen we ons allemaal nog veel beter, op een mooie zomer, proost.

 

13-5-2021

Oud en nieuw

Rare titel in deze tijd. De jaarwisseling ligt toch al lang achter ons? En de komende staat al op de kalender maar dat duurt nog een eeuwigheid. Alhoewel tijd vliegt, glipt als zand door je vingers. Voor je het weet wensen we elkaar weer de beste. Ik hoop mét handen schudden en kus op de wang.

Waar gaat het dan over? Over dat je soms afscheid moet nemen van oude zaken die te lang op de plank liggen en nieuwe op moet pakken. Ik zie altijd wel een doel voor materialen die ik dan graag bewaar. Zal bij sommige mensen bekend voorkomen. Op de zaak hebben we al jaren van alles bewaard voor als we ze later nodig hebben, zo erg dat het de gemeenteopslag leek. Erger nog want de gemeente mikt wél eens wat weg. Een groot deel is nu gebruikt en nu zien de mensen om me heen dat het niet voor niets was, dat bewaren. Zo leggen we bijvoorbeeld de bestrating aan met gebruikte bewaarde klinkers en tegels.

Mijn vrouw houdt wél van opruimen. Meubilair dat te veel is, oude kasten en stapels serviesgoed verdwijnen als sneeuw voor de zon.. Ik keek vroeger dat programma “Herrie in de keuken” van Herman den Blijker. Een restaurant werd dan grondig verbouwd en de eigenaar werd radeloos omdat zijn bedrijf niet meer ZIJN bedrijf was. Zo voelt dat nu ook. maar je moet soms afscheid nemen van oud en nieuw binnen halen om verder te komen. Wij zijn bezig met een nieuwe tak, vakantiehuisjes – slapen in de wijngaard, en daar hoort een verandering bij. Mijn vrouw (ziet ze er beter uit dan Herman) heeft wel gelijk ook al is dat niet makkelijk om toe te geven.

Zo ook ons landsbestuur. We hebben veel oud zitten, het wordt tijd dat nieuw een kans krijgt. Na vele zware maanden komt er een nieuwe tijd waarin we een nieuwe richting kunnen kiezen. Schoner, eerlijker, socialer, opener, vooral wat de politiek en overheid aangaat.  Tijd om nieuwe bestuurders en politici een kans te geven. Niet dat je al het oude weg moet doen, ervaring heeft grote waarde, maar een deel, dat al 10 jaar bestuurt bijvoorbeeld, mag wat mij betreft opstappen. Dat geeft ruimte voor nieuwe ideeën, dan kunnen we elkaar inderdaad weer het beste wensen.

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb