3-2-2022

Vergeten?

Iedereen vergeet wel eens wat. Ik ben soms bezig voor op het terrein. Dan heb ik iets nodig dat in de schuur aan de andere kant ligt. Moet ik het gaan halen, maar onderweg kom ik veel tegen dat aandacht verdient. Tegen de tijd dat ik bij de schuur ben weet ik soms echt niet meer wat ik nodig had. Stom natuurlijk. Dan maar terug waar ik vandaan kwam, dan weet ik het weer. Is niet zo erg, kan gebeuren. Maar het is wel een afstand van ca 1 km heen en terug. Moet je op een dag niet te vaak doen, dat kost te veel tijd. Ik ben maar gaan fietsen.  Ik hoef nooit iets aan mijn lijn te doen. Door veel te vergeten blijf ik slank!

Erger is het als je echt dementie begint te krijgen. Daar kan je niets aan doen. Het lijkt mij vreselijk te merken dat je meer dan normaal dingen vergeet. Want dat merk je, ook aan de mensen om je heen die toch wel enigszins geërgerd gaan reageren “dat heb ik al gezegd, al meerdere keren! Ben je nu al weer je spullen kwijt, ruim het toch eens op”. En meer van dat soort opmerkingen want dat is een min of meer natuurlijke reactie. Moet toch gek makend zijn, te weten dat je je kinderen, partner, huis, dieren, alles om je heen straks niet meer herkent. Die periode, tot dat je inderdaad niets meer herkent en het niet meer weet, moet een ramp zijn.

280.000 mensen leiden aan een vorm van dementie. Ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, Creuzveldt-Jakob zijn de bekendste, er zijn echter ruim 50 ziektes die tot dementie kunnen leiden. Soms vergeet men iets met opzet omdat het beter uitkomt. In de politiek hebben we dat de afgelopen jaren vaak gehoord. De meest sterke uitspraak vond ik wel “ik heb er geen actieve herinnering aan”. Is die man die zoveel vergeet wel capabel voor zijn taak? Is hier al een naam voor? Zoiets als politieke dementie of de ziekte van Rutte.

Het lijkt erop dat resveratrol in rode wijn helpt de hersenen gezond te houden wat de kans op dementie verkleint. Goede reden om iedere dag rode wijn te drinken. Helpt het niet, maakt het de dag in ieder geval een beetje leuker. En fijn voor uw plaatselijke wijnboer!

12-02-2022

Natuur? Natuurlijk niet!

Wat fijn is aan de winter? Dat het half februari weer tot 6 uur licht is en het eind weer in zicht is. Bijna maart, sneeuwklokjes zonder sneeuw, krokussen, op een zonnige dag vogeltjes horen fluiten. Dan zijn er nog vogels over. De polder ligt ondertussen vol zwanen en uit de lucht gevallen ganzen. Het viel op dat er dit jaar veel minder ganzen in de polder zitten. Vroeger zat het helemaal vol, vloog rond half 6 het hele spul over Zuidland naar het Spui en Haringvliet. Je wist precies hoe laat het was en moest snel naar binnen. Die beesten eten veel gras en moeten dat onderweg ook weer kwijt. Overal grote groene kwakken.

Mooi hé die natuur? Wij hebben een natuurpaadje aangelegd en zijn daar al een paar jaar terug mee gestart. We hebben toen wilgen geplant langs de waterkant. Het waren mooie stevige bomen geworden. We hadden echter geen rekening gehouden met Ed en Willem B, (geen familie van Ali B en Marco B) bevers dus. Die blijken verzot op wilgenbast om te eten en het hout om de tanden scherp te houden. Drie bomen plat op 60 cm hoogte. Ze lopen wel weer uit en worden dan een soort bonsai knotwilgen. Het stukje waar ze staan is nu wilgenhakhout bosje geworden. De stammen die afgekapt zijn door Willem, of Ed, hebben we de grond ingestoken. Die wortelen en groeien wel weer uit. Een soort natuurlijke recycling. Als Ed en Willem nu maar niet gaan denken “wijnen, wijnen, wijnen” en van onze druiven afblijven dan valt het nog mee.

De natuur verandert, zo hoorde ik dat honden niet meer uit mogen op de Veluwe. Een paar veeboeren had hierover geklaagd vanwege de stikstof uitstoot. Begrijpelijk want hun dieren mogen ook maar bitter weinig uitstoten. Door stikstof gaan bepaalde planten in natuurgebieden harder groeien waardoor andere planten minder kans krijgen . Zo bestaat de kans dat er plantensoorten gaan verdwijnen. Dat willen we natuurlijk niet. In Nederland willen we alleen “aangeharkte” natuur op een plaats die wij daarvoor aanwijzen. En dan praten we over natuurontwikkeling. Natuurlijk niet! Wij bepalen hoe die natuur er uit moet zien en wat er mag staan. Is dat natuur of een soort verwilderd stadspark zoals het Mallebos? Ach alles beter dan niets en je kan er straks weer fijn wandelen en fietsen!

19-2-2022

De storm

18-02-22 zal bij veel mensen in de herinnering blijven als dé dag van de storm. Code rood, windkracht 10, windstoten tot 140 km/uur. Extreem weer. Het was niet de eerste keer, er zijn de laatste 20 tot 30 jaar meer van dit soort stormen geweest. Ik weet nog hele bossen die plat gingen, niet alleen hier ook in Engeland en Duitsland. Wij waren zo’n 25 jaar geleden in Engeland op wijnstudiereis bij Denbies. Destijds de grootste wijngaard daar met ca 120 ha,  écht groot. Die hadden het jaar ervoor ook zo’n storm gehad en was er een enorme eik omgewaaid. Ze hadden daar houten wijnvaten van laten maken om hun wijn te laten rijpen. Dan brengt die boom wat op en het is real English! Jammer, de wijn was niet te drinken, te veel houtsmaak. Maar je herinnert je het wel!

Nu hadden wij deze storm en heb ik zelf een wijngaard. We zijn vroeg gestopt met werken. het werd echt gevaarlijk. Ook bij ons zijn bomen omgewaaid. Populieren, je heb er totaal niets aan voor de wijn. Lawaaibomenhout, breekt als een luciferhoutje, je weet nooit welke boom omgaat. Waaibomenhout omdat het zomaar afbreekt en lawaai omdat het ongelofelijk herrie maakt. de wind door de takken. Er staan er veel rond de gaard en het lag bezaaid met takken, Soms als boomstammen zo dik. Maar die omgewaaide bomen, 2 ervan zijn op ons onderkomen terecht gekomen. Dwars over het gebouw, recht over de keuken. Dakplaten verkreukeld als krantenpapier. Wat een ravage. Gelukkig alleen materiële schade, geen letsel aan mensen of onze dieren.

Dus opruimen de volgende dag, bomen in stukken zagen, takken verwijderen. Keuken leegruimen zodat we alles weer kunnen opbouwen. geeft een hoop werk en heel veel kosten. Komt natuurlijk echt niet uit na twee rampzalige corona jaren. De spaarpot was al tot op de bodem leeg, zelfs de bodem was al verdwenen. Vlak voor het seizoen nog zoveel extra werk, daar zit je niet op te wachten. Maar het klinkt misschien gek, op een of andere vreemde manier geeft het weer energie. Iedereen gaat er gelijk tegen aan, komt met ideeën hoe het beter kan nu we toch weer moeten bouwen. Het was een storm die wij niet zullen vergeten. Maar ik hoop er nooit meer zo een mee te maken.

26-2-2022

Angstige tijden.

Het houdt niet op. Hebben we net de corona crisis achter de rug en 3 vreselijke stormen denkt Putin laat ik eens in het nieuws komen. Wat een vreemde man is dat. Je zou denken als leider van een groot land heb je verantwoordelijkheid tegenover je bevolking. Maar ook ten opzichte van de bevolking van buurlanden en in zijn geval de hele wereldbevolking.

Maar het blijkt anders te zijn, je schijnt als je dat zo uitkomt gewoon een ander land binnen te kunnen vallen. Zomaar omdat je er zin in hebt. Je verzamelt een grote troepenmacht rondom dat land als  “oefening”, Dan verzin je een smoes over onderdrukking van Russische staatsburgers, en dan mag alles. Hebben we zo’n verhaal al eens niet eerder gehoord. startte WO2 niet zo? Daar staat je verstand bij stil. Ook dat men het in Rusland zover heeft laten komen. Hij is tenslotte al sinds 2014 aan het klieren in het oosten van Oekraïne. En niet alleen daar ook in diverse andere zelfstandige buurrepublieken. Heeft de Krim geannexeerd en de MH 17 neer geschoten. Nee niet zelf gedaan, wel de raket geleverd die het vliegtuig neerhaalde.

En nu een land dat door een blizkrieg onder voet gelopen wordt. Maar ook duizenden Russische burgers die opgepakt worden omdat ze het er niet mee eens zijn. Ik begrijp ook de politie daar niet. Die zien toch ook wat er gebeurd? Of is het nog steeds befehl ist befehl. En later ich habe es nicht gewusst. Je komt toch op een gegeven moment je buurman tegen of je broer die daar protesteert. Zo begrijp ik ook dat hele leger niet.

Die Russen zijn echt zo slecht niet, de leiding is compleet idioot. Die Russen willen net als de Oekraïners een normaal leven leiden. Hun kinderen een goede opleiding geven net als wij Hollanders eigenlijk. En die militairen hebben toch ook kinderen of een broer of zus of neefje en nichtjes. Leren wij mensen dan nooit van de fouten die al eens gemaakt zijn? WO2 heeft bewezen dat je het als idiote leider niet redt. Hitler, Mussolini en later ook Pinochet, Pol Pot, Idi Amin, en vele andere idioten, Ze hebben het geen van allen gered. Je kan je bevolking en die van andere landen niet zomaar onderdrukken of vermoorden. Dat is dan een heel zwak lichtpuntje in deze angstige tijd.