4-5-2021

Terrasje?

We hebben er lang op moeten wachten. De avondklok weg en de terrassen open. Er ging een zucht door Nederland, hé hé eindelijk, het kan weer. En op die eerste dag, na koningsdag, was het prachtig weer, warm en zonnig, prima om op een terras van een drankje te genieten. Iedereen blij!

Mijn vrouw en ik en vrienden van ons zijn het weekend er na naar Twente getrokken, even er tussen uit. Lekker relaxen in een luxe hotel. Jammer dan weer dat het restaurant nog niet open mocht en je dus bij de receptie een maaltijd box moet ophalen om op de kamer te eten. Ophalen? brengen kon ook maar dat kost € 2,50 p/p en voor die € 10,00 loop ik zelf wel even, je blijft Hollander tenslotte. Gelukkig werd wel oogluikend toegelaten dat we met onze vrienden op één kamer aten, we zijn gevaccineerd, wat het dan weer wat gezelliger maakt. En het was gelukkig geen fletcher hotels low budget room dus we hadden ruimte genoeg om breeduit te zitten.

Om wat te doen te hebben zijn we naar Ootmarsum gereden. Mooi oud stadje, prachtig en liefdevol in stand gehouden. Geen foeilelijke moderne gebouwen in het centrum zoals je hier vaak ziet. En als er al wat nieuws stond in dezelfde stijl van de andere gebouwen opgetrokken.

De dames op zoektocht naar nieuwe kleding, de winkels waren gelukkig ook weer open en wij, de heren, op pad naar een brouwerijtje. Want we lusten allebei wel een goed biertje. En ook hier een splinternieuwe brouwerij maar prachtig ontworpen in origineel Ootmarsumse stijl. Daar aangekomen mochten we uiteraard niet binnen zitten, kregen we geen rondleiding of proeverij maar zitten op het terras mocht wel! Met een glas roggebier! Lekker hoor dat bier maar dat terras, dat was koud! Want het weer had zich niet aangepast aan de openstelling en het waaide, was guur en als de zon weg was niet te harden. Daar hielp zelfs een tweede glas bier niet tegen. In het centrum waren ook terrassen, keurig een tafel twee stoelen, 1,5 m uiteen. En wat ziet dat er lullig uit! Het voelt niet gezellig. Laat het maar snel weer warm worden en de terrassen weer normaal open. Dan voelen we ons allemaal nog veel beter, op een mooie zomer, proost.

 

13-5-2021

Oud en nieuw

Rare titel in deze tijd. De jaarwisseling ligt toch al lang achter ons? En de komende staat al op de kalender maar dat duurt nog een eeuwigheid. Alhoewel tijd vliegt, glipt als zand door je vingers. Voor je het weet wensen we elkaar weer de beste. Ik hoop mét handen schudden en kus op de wang.

Waar gaat het dan over? Over dat je soms afscheid moet nemen van oude zaken die te lang op de plank liggen en nieuwe op moet pakken. Ik zie altijd wel een doel voor materialen die ik dan graag bewaar. Zal bij sommige mensen bekend voorkomen. Op de zaak hebben we al jaren van alles bewaard voor als we ze later nodig hebben, zo erg dat het de gemeenteopslag leek. Erger nog want de gemeente mikt wél eens wat weg. Een groot deel is nu gebruikt en nu zien de mensen om me heen dat het niet voor niets was, dat bewaren. Zo leggen we bijvoorbeeld de bestrating aan met gebruikte bewaarde klinkers en tegels.

Mijn vrouw houdt wél van opruimen. Meubilair dat te veel is, oude kasten en stapels serviesgoed verdwijnen als sneeuw voor de zon.. Ik keek vroeger dat programma “Herrie in de keuken” van Herman den Blijker. Een restaurant werd dan grondig verbouwd en de eigenaar werd radeloos omdat zijn bedrijf niet meer ZIJN bedrijf was. Zo voelt dat nu ook. maar je moet soms afscheid nemen van oud en nieuw binnen halen om verder te komen. Wij zijn bezig met een nieuwe tak, vakantiehuisjes – slapen in de wijngaard, en daar hoort een verandering bij. Mijn vrouw (ziet ze er beter uit dan Herman) heeft wel gelijk ook al is dat niet makkelijk om toe te geven.

Zo ook ons landsbestuur. We hebben veel oud zitten, het wordt tijd dat nieuw een kans krijgt. Na vele zware maanden komt er een nieuwe tijd waarin we een nieuwe richting kunnen kiezen. Schoner, eerlijker, socialer, opener, vooral wat de politiek en overheid aangaat.  Tijd om nieuwe bestuurders en politici een kans te geven. Niet dat je al het oude weg moet doen, ervaring heeft grote waarde, maar een deel, dat al 10 jaar bestuurt bijvoorbeeld, mag wat mij betreft opstappen. Dat geeft ruimte voor nieuwe ideeën, dan kunnen we elkaar inderdaad weer het beste wensen.

20-5-2021

Muziek

Na afgelopen week 3 avonden lang songfestival heb ik wel weer even genoeg muziek gehoord. Hele mooie muziek, ook minder, dan zeg ik het netjes, en verder heel veel pulp. Veel “het betere jatwerk” deuntjes die direct bekend voorkomen en acts die geënt zijn op vroegere jaargangen. Én heel veel herrie, heel veel show, heel veel lichtflitsen, vuurwerk, kleuren. Alles knalt door elkaar, als je niet epileptisch bent wordt je het wel. Na een avond kijken ben je blij als het voorbij is, je wordt er moe van. Slechts een enkeling valt op, steekt er boven uit.

Ik begrijp dat het moeilijk is origineel te zijn, er is in al die jaren al zo veel gemaakt aan muziek. Toch knap dat het iedere keer weer lukt een of twee nieuwe songs te componeren. Ach het was leuke reclame voor Nederland, buitenlandse toeristen kom alsjeblieft weer, we hebben zoveel moois. Al begrijp ik niet wat een zilverzandgroeve in Heerlen nu direct te bieden heeft. Voor Rotterdam was het natuurlijk top reclame. Moet wel want het mocht wat kosten. Doordat het een jaar uitgesteld moest worden en de zaal slechts met 3500 mensen gevuld mocht worden heeft het miljoenen extra gekost. Dan is het te hopen dat de komende jaren de stad vol loopt met toeristen. Dat al die hotels, pensions, B&B’s, campings en vakantieparken die volledig volgeboekt waren in 2020 iets terug kunnen verdienen. De toeristische en horeca sector heeft het zwaar te verduren gehad en dat is zonde want het zijn vaak kleinere bedrijven die het geld niet over de balk. Laat er in de toekomst weer muziek zitten in die sector.

Dat is anders bij de overheid, dat bleek wel toen de rekenkamer bekend maakte dat het ministerie van VWS ruim 40% de uitgaven van 2020 niet kan verantwoorden, een bedragje van honderden miljoenen. Dat te veel materiaal heeft tegen veel te hoge prijzen ingekocht is. Dat men niet weet waar een groot deel van de beademingsapparatuur gebleven is. Slechte organisatie! Ik begrijp  dat het moeilijk was maar dit had toch niet voor mogen komen. Ik weet wel wie dat allemaal straks mag terug betalen, u en ik. Dat is toch wel hele slechte treurmuziek. Dan toch maar  liever het songfestival, dat was allemaal wél heel goed georganiseerd en levert tenminste reclame op!

3-6-2021

Eindelijk zomer!

Wat hebben daar naar verlangt, lekker zonnetje, mooie temperatuur, echt genieten. Zelfs als je aan het werk bent is het lekker als je de zweetdruppeltjes op je hoofd voelt. Beter dan regendruppels en modder onder je schoenen!

En natuurlijk mooi dat de terrassen weer open zijn en je weer lekker buiten van een drankje kan genieten. Goed voor je humeur, goed voor de horeca, goed voor de economie. Nu alleen nog even wennen met z’n allen aan die plotseling hoge temperaturen. Wennen aan het feit dat we weer wat mogen. Zo mogen wij weer varen, wij van de stichting fluisterboot. Nu ja de schippers en gidsen dan, ik kan niet varen,  mag alleen mee varen. Ja onze vrijwilligers zijn dolblij dat ze weer los mogen. We hopen dat onze gasten net zo blij zijn en ons weer zullen vinden. Nu nog even met kleine aantallen straks weer met volle boten. Want laten we eerlijk zijn, met meer is toch leuker. Denk aan die winkels waar je op afspraak met 2 man naar binnen mocht. Dan voel je je toch erg opgelaten, het voelt of de winkelier in je nek staat te hijgen.

We gaan de goede kant op, nog eventjes geen handen geven of knuffelen. Dat is met deze temperaturen niet erg, kleffe handjes en plakkerige lichamen is ook niet alles. Zo heeft deze crisis ons geleerd  dat alles anders kan en ieder nadeel z’n voordeel heeft. Uitspraak van een bekende voetballer uit 020. Dat is dan weer minder. En niet alleen onze schippers gingen los, straks weer heel Nederland als het EK losbarst. Je weet nu al niet waar je moet kijken om het knaloranje te ontlopen. Ik ben geen voetbalfan dus een soort zonderling, zoiets als Limburger zijn maar een bloedhekel hebben aan carnaval. Ach ieder zo z’n plezier nietwaar? Ik ben blij dat onze boten de IJsvogel en Bernisse weer varen, Dat de eerste weer bezoekers naar  de wijngaard brengt en er weer mensen op ons terras zitten. Een hele verademing weer werk te doen waar je zin in hebt.  Fijn dat de mensen weer mogen genieten. En ik wil voorlopig dat stomme liedje van Sonneveld niet horen, je weet wel dat van “tis weer voorbij die mooie zomer” voor mij mag het tot kerst duren!

Maak jouw eigen website met JouwWeb