Maart 2021

3-3-2021

Voorjaar

Het  meteorologische voorjaar is ingegaan op maandag 1 maart. En dat is te merken ook! Het was al een tijdje lekker warm, de laatste week van februari was het al een dag of 5 een temperatuur boven de 15 graden. Weer een nieuw weerrecord! In de wijngaard schoten de sneeuwklokjes en krokussen op de meest gekke plaatsen de grond uit, De elzenkatjes stoven dat het een lust was en de bijen waren alweer volop bezig de voorraden aan te vullen. Ik kan daar heel vrolijk van worden, het is alsof de natuur de koude weken die we gehad hebben zo snel mogelijk wil vergeten.

Ik vind het prima! Alweer lekker buiten gegeten in de zon en uit de wind. Alles ziet er dan ineens veel leuker uit, geeft weer hoop op een mooie zomer. Met de herinnering van afgelopen jaar nog vers in het geheugen weet ik dat het soms compleet anders kan lopen dan je verwacht. Ook toen werd het voorjaar en ook toen bloeide de sneeuwklokjes en krokussen. Maar toen begon de nare donkere corona periode. Helaas zitten we daar nog steeds in, het went wel een beetje, je kijkt niet meer raar op als er iemand met een mondkapje loopt en afstand houdt. En je knuffelt niet meer met kennissen, zoent geen vrouwen meer 3x op de wang. Hoewel dat niet eens zo heel erg is, soms voelde dat ook wel ongemakkelijk dat altijd maar zoenen.

Maar het verlangen naar meer “vrijheid” blijft. Het beklemmende gevoel dat je de vakantie niet kan plannen. Niet weet of het wel kan en zo ja waar je naar toe kan gaan. Nog steeds niet even een terrasje pikken, ook niet nu het zulk lekker weer is. Geen festivals, geen bioscoop, niet even gaan zwemmen of je 65e verjaardag vieren met familie en vrienden. Niet naar de verjaardag van je kleinzoon of kleindochter. Zelfs niet naar je pasgeboren kleindochter gaan kijken, en dat voelt heel raar aan ook al is het mijn 5e kleinkind.

Het blijft een rottijd! Maar de natuur laat zien dat alles na een donkere koude winter toch ieder jaar weer opnieuw start. Dat ieder jaar krokussen weer gaan bloeien en er weer opnieuw hoop is. Ook de coronawinter gaat over in  een coronavoorjaar dat ben ik van overtuigd. Op naar de zomer!

7-3-2021

Vol

Nederland is een klein landje met veel inwoners. Dat is een gegeven, we weten niet beter. Nederlanders zijn handig geworden om meer ruimte te krijgen. Door de eeuwen heen hebben we water ingepolderd en land gecreëerd. Dat doen we nog steeds, kijk naar de Maasvlakte. Hierdoor is de stroming van de zee veranderd en “groeit” Voorne-Putten. Voor de kust slibt de hoek tussen het strand en de maasvlakte langzaamaan dicht. Een compleet waddengebied inclusief bijbehorende zeehondje begint te ontstaan. Over een aantal jaren een dijk eromheen en hopsa weer vele tientallen ha erbij!

Leuk zoals de natuur zich aanpast aan onze fratsen maar minder fijn voor de ondernemers die een strandtent hebben want het strand wordt steeds groteren de zee steeds verder weg en daardoor minder aantrekkelijk voor de gasten.

Zo woekeren we ook met de ruimte óp het eiland. We willen graag groen en natuur en koeien in de wei. Maar geen stikstof dus moeten die koeien toch maar weg. We willen patat bij Mac of Bram maar om die te telen hebben we ruimte nodig en een enorm grote Farmfrites fabriek in Hellevoet waar we geen overlast van willen. We willen bedrijvigheid en werk maar liever geen bedrijven en veel (werk)verkeer. Ook willen we graag steeds meer gemak! Maar aan vrijwel alles zit een stekker en gebuikt elektriciteit dat opgewekt moet worden. Liever niet met kolen of door een atoomcentrale. En ook niet door eindeloze velden zonnepanelen, staat zo lelijk in de polder. Dan toch maar liever die koeien. En we willen zeker geen giga hoge windturbines in de achtertuin.

We willen graag wonen en ook dat kost ruimte die we eigenlijk niet willen inleveren. Creatieve oplossing is dan de lucht in. Een oud Zuidlander zei me ooit “de logt is fraai” ofwel de lucht is vrij. Dat bedacht men in Spijkenisse ook en ontwierp een leuke woontoren in noord. 22 verdiepingen zo’n 70m hoog. Ruim twee keer zo hoog als de Churchillflat die er nu al staat. Maar die staat gunstig en geeft schaduw op de Churchilllaan. Die nieuwe dus niet en de bewoners van de al aanwezige bebouwing vrezen nu al het ergste. Dat wordt nog weer een hoop gekrakeel de komende tijd! Afijn wie een oplossing weet is welkom, ik weet het niet, maar vol wordt het wel!

10-3-2021

Wat kan je dan nog zeggen.

Het zijn rare tijden, hele rare tijden. Je kan voor je zelf proberen er wat van te maken. Maar je kan onmogelijk inschatten hoe anderen zich erbij voelen. Natuurlijk, je hoort verhalen over mensen die vereenzamen, vaak heel dicht in je eigen omgeving. Studenten die zielig op hun kamertje alleen zitten te zijn, hoewel ik denk dat het wel mee zal vallen, studenten kennende. Jeugd die saai thuis zit en zich verveeld. Die zelfs in een burn-out terecht dreigt te komen.

Werknemers die thuis moeten werken en tegelijkertijd weken, zelfs maanden lang hun kinderen moesten opvangen en begeleiden in schooltaken. Ondernemers die met de nagels aan het randje hangen en proberen niet te vallen. Het is moeilijk te begrijpen hoe mensen het vol houden. En tijdens de laatste persco weer horen dat het nog langer gaat duren. Dat het eind wel in zicht is maar de maatregelen niet afgeschaald worden. Ja misschien in april, waar wat en hoe? We moeten het afwachten. Beloftes over vaccinaties, die helaas niet op tijd geleverd werden, die niet snel genoeg geënt kunnen worden. Hopelijk is een groot deel van de bevolking in juli geënt. Maar of we dat halen? En of de vaccinaties blijvend werken en ook werken tegen nieuwe varianten?

Een toekomst zonder hoop, dat wordt uitzichtloos. Voor vrijwel iedereen is het nog wel uit te houden. Voor een enkeling wordt het teveel. Die kan het niet meer aan. Als je hoort dat het de zoon van vrienden te veel werd, er uit gestapt is. Dan schrik je, en dat is zacht uitgedrukt. Je kan het je niet voorstellen hoe dat voelt. Als je zelf vier bomen van kerels hebt met eigen huishouding, gezin en kindertjes, je vrouw een gezonde zoon heeft. Tja ook onze 5 kinderen hebben hun nukken en probleempjes. Dat hoort erbij, dat is te overzien, daar kan je ze bij helpen. Je Moet dan in deze tijd maar aan alle goede zaken denken die je hebt bereikt, die je hebt. Tel je zegeningen.

Maar als je dan hoort van die ene enkeling die er uit gestapt is. Tja wat kan je dan nog zeggen tegen zijn ouders?

17-3-2021

Verkiezingen

De verkiezingen net voorbij. Ik heb dinsdag het einddebat op TV gezien tussen de lijsttrekkers van de 8 grote partijen. Terwijl je al 2 dagen kon kiezen nog een laatste debat. Of dat nog zin had? Geen idee, ik had mijn stem al uitgebracht. Toch wel handig drie dagen kunnen kiezen. En dat zelfs kunnen doen vanuit de auto. Op de parkeerplaats tussen een leeg zwembad en een verlaten bioscoop waren tenten gezet waar je met de auto doorheen kon rijden om te stemmen. Jammer dat het op maandagavond zo rustig was, ik kwam er ‘s avonds langs tijdens het uitlaten van Kees en Eros, onze honden.

Dus dacht ik, ik ga stemmen bij dit stembureau. Zo gezegd zo gedaan, dinsdagavond met de honden op pad. Het regende gestadig dus een droge plek tijdens de ronde was niet zo slecht. Eenmaal binnen honden met een hand vasthouden, met de andere hand dat stomme mondkapje op doen. Zodra dit lukte een totaal beslagen bril dus in de mist mijn ID kaart uit m’n portefeuille gehaald. Enveloppe open scheuren waar de stemkaart inzit, blijkt er ook nog een ander papiertje in te zitten dat ze niet nodig hadden. Goed na controle en het ontvangen van een rood potlood en stembiljet naar een hokje. In de nevel mijn keuze gemaakt en ingevuld, gelukkig was de bril al niet meer zo beslagen, en het biljet, zeg maar gerust behangpapier in de daarvoor bestemde bus geworpen.  

Op woensdagavond was het wel druk, er stond een file! Het blijkt dat er de laatste dag een grote opkomst was. Met verrassende uitslagen! We gaan zien wat het komende vier jaar gaat brengen. Wat mij betreft mogen de komende verkiezingen weer 3 dagen duren. Misschien eens vrijdag, zaterdag en zondag? Dan heeft iedereen tijd. Of verkiezingen via internet, dat moet toch te regelen zijn? Dan trek je misschien ook de nieuwe kiezers die opgegroeid zijn met de computer en de mobiel. Rood potlood? Weg ermee!

En nog een idee, met het gevaar dat een deel van de vvd stemmers me dit kwalijk neemt, een minister president die maximaal 2 keer 4 jaar mag blijven zitten. Dat krijg je vernieuwing en nieuw bloed. Wat dat betreft hebben ze dát in de VS goed geregeld!

22-3-2021

Top

Als ik ga schrijven heb ik altijd een woord in mijn gedachten. Kan van alles zijn, Top ditmaal, maar wat moet je daar mee? Als ik aan top denk, denk ik aan vakantie, ik zie graag bergtoppen, hier is alles zo vlak. Achter iedere berg ligt een ander vergezicht, ander landschap, andere verrassing. Doe bij gebrek aan bergen maar heuvels desnoods. Buitenlandse bergen zullen we dit jaar niet zien. Maar je kan de Holtenerberg, Vaalserberg, Grebbenberg en Pietersberg moeilijk echte bergen noemen.

Je kan naar Bergen in Noord Holland, een flink stuk achter 020. Waarom ze dát ooit bergen genoemd hebben? Geen berg te zien, hoogstens wat duinen maar die hebben we hier ook en nog mooier zelfs. En de plaats zelf, tja best aardig: kerkje, pleintje, winkeltjes en terrassen, die nu natuurlijk heel erg leeg zijn. Deed me denken aan Ouddorp, net zo leuk en veel dichter bij! Niet te verwarren trouwens met Oudorp bij Alkmaar, dat veel minder leuk is.

Top is voor mij ook TOP Voorne-Putten, het Toeristisch Overleg Platvorm, De club voor horeca- en toeristische ondernemers. TOP behartigd de belangen van de toeristische sector, belangrijk want er werken veel mensen in die sector en belangrijk want onze eigen bevolking geniet er ook van. Ik ben daar al jaren bestuurslid van. Als wijngaard ondernemer mag ik mee praten met ondernemers als het Bad Hotel, Van Marion, Camping het Weergors en anderen. Ik vertegenwoordig het agro-toerisme, kleine boerencampings, kaasmakers, knuffel koe boerderijen, kleine musea enzovoort. En natuurlijk sinds een aantal jaren ook de fluisterboten op de Vierambachten boezem en de Bernisse.

Eigenlijk heeft Voorne-Putten ontzettend veel te bieden, unieke natuur gebieden bijvoorbeeld. Onze duinen met duinmeren als het Breede water en Quakjes water vind je nergens anders in Europa. Met een brede agrarische sector. Glastuinbouw met groenten en fruit, akkerbouw, veeteelt, beetje fruitteelt en wijnbouw, zelfs bollenvelden zijn we uniek. Maar ook prachtige verstilde dorpskernen, historische steden als Brielle en Hellevoet. Een grote stad als Spijkenisse met veel moderne architectonische hoogstandjes. Hier en daar bossen, langs de rand van de stad en langs de Bernisse en Brielse Maas, open agrarische polders. En veel water, om te zwemmen, te varen, te vissen, om langs te fietsen of te lopen. Waar in Nederland vind je zoveel verscheidenheid, zoveel afwisseling?

Het enige dat mist is een echte berg(top). Maar verder is Voorne-Putten super, echt TOP!

23-3-2021

Positief of negatief?

In deze coronatijd is het positief of negatief zijn heel belangrijk. Ben je negatief, iets dat normaal niet altijd gewaardeerd wordt, is dat nu juist positief. Maar dat is corona.

Ik ben normaal altijd heel positief en ga er nadat ik er eerst goed over nagedacht heb altijd volop tegenaan. Ik blijf echter wel realistisch. Als iemand met een plan komt bekijk ik of het haalbaar is. Waar valkuilen kunnen zitten, hoe je tegenvallers bij voorbaat op kan vangen. Als die iemand heel positief is over zijn of haar plan kan mijn houding dan juist weer negatief overkomen, terwijl ik dan meestal juist positief ben.

Vermoeiend is dat, je krijgt dan al snel te horen “hij heeft ook altijd wat op te merken, wat te zeuren”. Maar als ik niets zeg en het zou fout gaan krijg je later te horen “had dan eerder wat gezegd, dan hadden we het kunnen voorkomen”. Want een fout gelopen plan geeft de kans op een negatief banksaldo, dus is het positief als je dat probeert te voorkomen. Je zou ervan in een depressie raken en dat is dan weer erg negatief.

Ik hoorde Krol, nee niet die van Lijst Henk Krol maar ex weerman Erwin Krol tijdens een voordracht eens zeggen dat een depressie juist positief is. Want daarna, na alle regen en wind, knapt het weer zo lekker op, komt de zon terug en ruikt het zo lekker fris. Positieve man die Krol. Anders dan zijn naamgenoot die van de ene naar de andere partij overstapte, wat ik niet positief vind want het zegt wat over je principes. Hetgeen voor hem dus ook negatief uitpakte want hij verloor zijn plaats in de 2e kamer.

Zijn alle mensen die negatief staan tegenover de coronamaatregelen, de wappies, nu juist positief? Vanuit hun standpunt wel denk ik. Wat een raar woord trouwens wappie, komt niet positief over of is dat juist de bedoeling? Nu ja negatief kan niet zonder positief, het is als dag en nacht, zwart en wit, Ying en Yang. Het een kan niet zonder het ander. Maar wat je er ook van vind, we zitten in een rare tijd die voor heel veel mensen erg negatief is. Maar er komt echt een betere tijd en dat is dan toch juist heel positief.