5-1-2022

Een nieuwjaar

Een vaste gebeurtenis ieder jaar is dat er aan het eind een nieuw jaar begint. Steevast, of je het leuk vind of niet. Waarom we dat nu juist op 31 december vieren? Had op ieder moment in het jaar kunnen zijn. Zal niet zijn omdat we vanaf deze datum weer langere dagen gaan krijgen want dat is al op 21 december. Of omdat we net de kerst achter de rug hebben, dan hadden we het net zo goed na de Pasen of Pinksteren kunnen plannen. Hoewel dat veel lastiger is want kerst is altijd op een vaste datum, Pasen en Pinksteren vallen ieder jaar op een andere datum. De Scytische monnik Dionysius Exiguus heeft in het jaar 525 de eerste kalender in elkaar geknutseld als hulpmiddel bij het opstellen van zijn paastabel. Ooit heeft iemand echter bepaald dat het jaar op 1 januari start en eindigt op 31 december. En waarom de 1e januari dan 10 dagen na de kortste dag moet zijn? Zal iets met het geloof te maken hebben of met of ja, zeg het maar. Niemand weet het precies.

Eigenlijk begint iedere  dag weer een nieuwe dag, maar ook een nieuwe week, maand en jaar!

Gelukkig hoeven we dat niet iedere dag te vieren met vuurwerk, oliebollen en mousserende wijn. Dan zou de lol er ook snel af zijn. We hoeven dan we ook niet iedere keer alle mensen te zien die belangrijk waren dat jaar of overleden zijn, of prijzen gewonnen hebben. Want dat is eigenlijk ook niet netjes ten opzichte van anderen die zijn overleden, of iets gedaan hebben dat juist voor of de mensen om hun heen belangrijk was.

Je moet nu eenmaal dingen afsluiten en die oud en nieuw viering is daar ideaal voor geschikt. Ook om mooie nieuwe dingen voor te nemen. Harder gaan werken, of juist veel minder. Vrijwilliger te worden, te stoppen met te veel eten, roken, drinken, ruzie zoeken. Een nieuwe hobby te zoeken, eindelijk dat boek te gaan schrijven, een bouwwerk van luciferhoutjes te maken. Zo gek kan je het niet verzinnen.

Als je ouder wordt besef je wel dat het snel gaat. Dat iedere dag een cadeau is want het kan best wel eens de laatste zijn. Dan sta jij misschien in dat lijstje van “uit het leven”. En wat hebben die goede voornemens dan nog voor zin? Dus leef iedere dag alsof het de laatste is. Wees goed voor iedereen om je heen, voor dieren, voor de wereld. Wees niet zuinig met je geld. Je kan het niet meenemen op de laatste dag. Maar vooral zorg ervoor dat je geen spijt hebt dat je iets niet gedaan hebt dat je nog had willen doen. Want dan is het te laat. Een goed voornemen, vier het leven iedere dag!

Een heel goed, gezond jaar!

14-1-2022

Nog even dit

De uitgever van dit blad (groot Nissewaard waar mijn stukjes in worden geplaatst) bedacht dat er minder columns geplaatst moeten worden zodat er meer sport in kan. Op zich prima want sport is gezond, zeker in deze coronatijd moet iedereen sporten of in ieder geval voldoende bewegen. Hoewel dat ook in normale tijden zou moeten. Goed voor je lichaam, je geest en je sociale contacten. Maar wat doet sport dan in een krant? Sporten doe je toch fysiek, in een sportschool. Of als dat niet mag lekker buiten op de fiets, lopen, joggen, skaten, schaatsen, zwemmen. Hoewel dat laatste nu wel wat koud is. Of ga een teamsport doen, krijg je vanzelf sociale contacten.

Ik ben zelf helemaal geen sporter maar ik beweeg tijdens mijn werk al voldoende. Onze wijngaard is bijna 4 ha groot, loop je helemaal rondom heb je 1 km gedaan. Als ik vóór aan het werk ben en iets nodig heb moet ik dat vaak achter gaan halen. Lopend heen en terug 1 km. Als je daar loopt zie je van alles onderweg. Dat leidt soms af van wat je ging doen. Hierdoor sta ik soms aan de andere kant en denk wat had ik ook weer nodig. Dus terug dan weet ik het wel weer als ik voor ben en dan weer terug. Kortom beweging zat. Als je dat een keer of 10 hebt, jawel 10 km lopen. Ik ben maar gaan fietsen, gaat in ieder geval sneller. 10 km is toch 2 uur lopen, op de fiets slechts een half uur!

Ik zou daarom eerder denken dat je in een krant geen wedstrijdverslagen gaat plaatsen. Schrijf eerder over leuke fiets en wandelroutes, over sportevenementen waar je aan mee kan gaan doen. Over de diverse sportclubs waar je bij aan kan sluiten. Als het alleen gaat over wedstrijden die al geweest zijn wordt het net zoiets als naar tv staren en sport kijken. Doet niets voor lichaam, geest of sociale contacten. Het is toch veel mooier zelf te sporten dan er op tv naar kijken. Dus hup: pak die wandelschoenen, pomp de banden van de fiets op, haal de schaatsen en skeelers uit het vet. Of meld je bij een sportclub aan. Gaat dit stukje toch over sport en heeft het nut gehad als je erdoor aan de gang gaat.

24-01-2022

Winternieuws,

Jawel het is winter al zou je het niet zeggen. Er klinken nog steeds zwakke geluiden over de Elfstedentocht maar het weer is er niet naar. Ik zag vanavond op TV twee bikkels op een waterfiets. Ongeveer 4 dagen gaan ze er over doen om de route te peddelen, of is het fietsen?. Helemaal plat op hun rug onder een bruggetje door. Ach ze hoeven niet te klunen, dat scheelt alweer. Dat hebben die Friezen toch goed voor elkaar. Ieder jaar gratis reclame voor hun provincie, voor iets dat niet eens door gaat.

Positief nieuws, geen schaatstocht maar een waterfietstocht. Het leidt de aandacht een beetje af van ander vervelend nieuws. Zoals dat van die Groningers die al jaren verzakkingen melden. Dan in massa’s in de kou staan te wachten om zich aan te melden voor een vergoeding. En dan als de rij nog niet op de helft is te horen krijgen “jammer het geld is op, pech”. Ook nieuws over iets dat niet door gaat. Nu maar afwachten wat ons nieuwe kabinet, onder leiding van de oude garde, gaat verzinnen om zich hier uit te redden.

Om maar niet te spreken over de voice affaire. Onbegrijpelijk dat een aantal heren, of moet je beter klojo’s zeggen, zo stom zijn. Er is al heel veel over gezegd, over gesproken en geschreven. Ik hoorde een begeleidster van de kandidaten zeggen dat ze er vanaf wist. Maar zolang er geen aangifte gedaan werd zij er niets aan kon doen. Het lijkt me dat je dan toch aan de bel moet trekken. Ook nieuws over iets, de voice, dat niet meer doorgaat.

En dan het nieuws uit het voormalige oostblok, van het oostfront. Hoewel het nog niet zover is lijkt het daar toch op af te stevenen. Weer zo’n idiote machtswellusteling die denkt de baas te kunnen spelen in een onafhankelijk vrij buurland. Waar komen die leipo’s toch vandaan en hoe komt het dat er in Rusland er iedere keer weer een aan de macht komt, er zijn er al wat geweest daar. Knikker die mafkees er uit en zet er een verstandig bestuurder neer, liefst een slimme vrouw. Kijk naar onze buren, Angela had het daar toch goed onder controle. Dan krijgen we hopelijk nieuws over iets niet door gaat. dat Misschien moeten we  Mark ook vervangen voor een vrouw. Het kan er alleen maar beter van worden.

31-1-2022

Gewoon leven!

We leven in een rare tijd. In begin 2020, werd wel gezegd “een oorlogstijd”. Een strijd tegen een vijand. Een onbekende vijand, een die je niet ziet, ruikt, voelt, hoort maar er wel is. Zoiets als een cyberoorlog, dat gedoe met hackers op wereldschaal. Dat wat de chinezen en russen lijken te doen. Via internet je computer kraken en overnemen. En erger nog de computersystemen van bedrijven en nog erger die van overheden.

Doodeng want dan zijn ze in staat elektriciteit af te snijden. En daardoor alle banken, openbaarvervoer, ziekenhuizen, de belastingdienst stil te leggen. Hoewel dat laatste niet zo erg zou zijn. Daar zijn al zoveel fouten gemaakt dat je denkt: hadden ze niet eerder al moeten sluiten. Je kan het de mensen van de belastingdienst niet kwalijk nemen. Die hebben al lang geleden gewaarschuwd, dit gaat fout,. Minder mensen in dienst, steeds meer vertrouwen op computers. Bezuinigen was het wonderwoord, de politiek was er verzot op! Korte termijn politiek werkt niet.

Kortom we kunnen niet zonder elektriciteit en computers. Bankzaken, belastingzaken, overheidszaken kunnen zonder computer niet meer geregeld worden. We hebben ons daarmee wel heel erg kwetsbaar gemaakt. Maar om de corona ellende nu met een oorlog te vergelijken?

Toch gaat die strijd tegen de onzichtbare vijand nog steeds door. En vallen er deze dagen ontelbare slachtoffers. Besmettingen bedoel ik want er overlijden steeds minder mensen aan. Het is zelfs zo dat de computersystemen van de GGD het niet meer bij houden, ruim 75.000 positief afgelopen week. Vraag is nu hoe lang gaan we dit volhouden? Moeten we bang blijven of weer gaan genieten, leven zoals het zou moeten zijn.

Wij hebben op de wijngaard 2 göttinger varkentjes gekregen. Leuke dieren die vrolijk knorrend en waggelend over het terrein lopen. Eerst erg argwanend en bang, door het transport, nieuwe verzorgers, nieuwe omgeving. Maar al snel gewend, zelfs aan onze twee honden die het ook maar vreemd vonden. Eros, onze stoere witte herder, kwam telkens hevig blaffend op ze af rennen. De varkens er vandoor, totdat ze dachten, wat moet je nou? Wij zijn niet bang wij horen hier ook thuis. En eros droop af. Zo moeten wij ook met onze ”vijand” om gaan. Wat nou ik ben niet bang! Angst, verlamt, is een slechte raadgever, Gewoon genieten, leven zoals het zou moeten zijn!