4-12-2021

Klaproos

Komt zomaar in me op, rare gedachte in deze tijd. Meer iets voor de zomer, lange dagen, warme avonden. Lekker in je overhemd buiten tot laat. Gele graanvelden, koeien in de wei en klaprozen langs het veld en in de berm. 

Dit is de periode van de kerstster, die rare plant met knalrode bladeren. Heeft geen zier met kerst te maken. We zien blijkbaar in koude donkere dagen graag warme rode kleuren. Sint en de Kerstman hebben tenslotte ook beiden een rood pak aan.

Overal worden lichtjes opgehangen, kerstbomen verschijnen al in november. Tuincentra weten niet hoe snel ze alles in kerstsfeer moeten brengen.  Vroeger gingen we met bussen vol naar kerstmarkten in ons buurland, rode glühwein drinken. Wat een bocht was dat vaak, warm, zoet en vol kruiden, maar de wijn was bagger. Tja dat was vroeger. Nu moeten we het doen met de kerstmarkten thuis. Veel minder sfeervol, gewoon marktkramen, niet van die leuke houten huisjes. De zelfde rimram die je op een zomerse braderie vind. Hier en daar glühwein, soms nog slechter als wat men in Duitsland verkoopt. Dan ook nog ruim afstand houden, met een beetje pech mondkapje op en waarschijnlijk alles om 5 uur dicht!

Wat is het toch met kerst dat we warmte, licht en gezelligheid zoeken? Komt het door die vervelende koude donkere dagen. Missen we de zon? Hebben ze in Australië toch wel mazzel. Die vieren kerst midden in de zomer, lekker bbq’en op het strand.

Maar goed, maak zelf eens glühwein. Koop een goede fles rode wijn. In een pan, mik daar lekkere kruiden in (5 kruidenpoeder bijvoorbeeld) wat sinaasappelschillen, suiker naar smaak. Dan heel langzaam warm laten worden, niet koken!. Je weet niet wat je proeft. Kan ook met port als je van een wat sterker drankje houdt. Misschien voor de verandering op een beschutte plaats in de tuin een vuurkorf en de bbq aan. Wordt het toch nog gezellig, je moet er zelf wat van maken!

Bedenk, het wordt vanzelf weer warmer, vanaf half januari is het al weer langer licht. In een leuke winter kan je alweer in februari buiten op het terras van de zon genieten en in maart staat er alweer van alles in bloei als voorbode voor de zomer.

Hoe het ook zij. Ik ga komend voorjaar rode klaprozen zaaien, heel veel.

7-12-2021

gedichtjes

We hebben ze weer achter de rug, de gedichten van sinterklaas. Dat je een surprise moest maken is tot daar aan toe, maar waarom een gedicht? Volgens een deskundige stamt het 1e gedicht uit 1647, volgens een andere kenner pas uit 1810. Toen moest men zelf aan de bak. Nu hebben we computer, tablet en mobiel die ons helpen met het vinden van rijnwoorden. Toch is het voor veel mensen nog steeds een crime. Ik schrijf voor mijn vrouw in deze tijd altijd een gedicht over het afgelopen jaar. Over wat goed ging, wat niet. Hoogtepunten en diepe dalen. Ongelofelijk hoe snel je dan een A4tje vol hebt.

Voor haar zoon schrijf ik dan ook even wat. Hij heeft een zware tijd achter de rug en krabbelt langzaam weer op. Daar kan je mooi over schrijven en wat advies in weg moffelen. Hij zei me “je praat altijd maar weinig maar je schudt zo een gedicht of een stukje tekst voor de krant uit je mouw”. Tja het zal wel. Ik antwoordde “Zij die veel praten zeggen soms erg weinig, zij die weinig praten zeggen des te meer” Wat een filosofische wijsheid, of is het onzin gezwam?

Over zwammen gesproken, het is opvallend hoeveel zwammen je ziet op de wortels van bomen. Vooral bij oudere populieren en abelen. Slecht teken, die bomen gaan het niet redden! De natuur ruimt zelf wel alle oude en versleten zaken op. Wij kunnen wel denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten. Vroeger of later lukt dat niet meer. Valt een oude boom gewoon om. Gaan dieren gewoon dood en krijgen mensen last van vreemde virussen die niet meer te stoppen zijn.

Ho, nu kom ik weer op de huidige crisis terecht en daar wilde ik nu juist eens niets over schrijven. Daar is al te veel over gepraat en vaak te weinig over gezegd. Ik denk wel eens dat men met veel praten de waarheid probeert te verbergen. Misschien moeten Hugo en Mark komende keer hun verhaal eens op 1 A4tje zetten of op rijm. Dan moeten ze wel nadenken en tot de kern komen. Is die persco wellicht ook een stuk minder saai. Dus: doe de mensen een plezier, zet je verhaal op 1 A4, daarna snel een glaasje bier. Mag ook wijn zijn maar dat rijmt niet.

14-12-2021

Booster

Er zijn mensen die nog gevaccineerd moeten worden, of kunnen worden. Aan hun de keus we zijn een vrij land tenslotte. Er zijn veel mensen die zich aan de regels houden of dat althans naar beste kunnen proberen. Anderen hangen andere gedachten aan, middels een religie bijvoorbeeld. Zij willen niet gevaccineerd worden en vinden die regels allemaal kolder. Vind ik soms ook. Maar als alle grote (samenkomst)locaties dicht gaan om 5 uur, toch kerken open te houden? Met een paar honderd man op zondag te gaan zingen. En dan op maandag weer de supermarkt in te lopen of naar school te gaan. Dat gaat mij een beetje te ver.

Maar goed die booster. Het ging erg langzaam die derde prik, de ggd kan het amper aan. Nu komen er ook nog kinderen bij, nog meer werk. Maar hoe denken ze de piek van ziekenhuisinstroom en ic bedden te gaan remmen? Voorlopig lijkt de huidige golf af te nemen en dat is mooi. Maar die omikron variant ligt op de loer. Kerst komt eraan en dan gaan we toch bij elkaar op bezoek, 4 personen ipv meer. Incl eigen gezinnetje misschien ook 4 zijn dat 8 contactmomenten maal 2 kerstdagen, plus kerstavond. En dan ook oud en nieuw en nieuwjaarsdag nog. En kerken open voor de kerstviering, fijn samen zingen!. Besmettingen verdubbelen iedere 2 tot 3 dagen, dat gaat hard!. Dan is echt nog niet iedereen geboosterd en zijn die kinderen ook nog niet gevaccineerd. Ik vrees dat we dan tussen half en eind half januari de volgende piek zullen zien die misschien nog wel weer heftiger kan zijn dan we tot nu toe gehad hebben.

Ik heb m’n booster gehad en heb gezien hoe hard die ggd mensen werken. Daar heb ik echt respect voor. Ondanks alle ellende en al maanden buffelen toch vol overtuiging bezig blijven. Petje af.

Kerst gaat over geloof,  in wonderen, over het goede in de mens. Over zorg voor je medemens. Of dat geloof nu komt uit christelijke hoek, of uit de islam, het jodendom of welk geloof dan ook. Iedereen wil graag het beste voor de mensen om hem heen. Dat iedereen gezond oud mag worden. Dus boosteren mensen! Zo snel mogelijk. Wappies, haal die spuit! En dan allemaal gezond 2022 in, op naar een gezond 2023!

25-12-2021

Donker en licht

Het zijn donkere dagen, logisch dat iedereen lichtjes ophangt, zijn huis versiert. Het zijn donkere tijden, voor ondernemers die niet weten of ze de volgende crisis door komen. Voor ouderen die niet weten of ze tijdens de volgende golf ziek zullen worden. Voor de jeugd die niet weet of en wanneer ze weer naar school kunnen. Voor diegene die van theater, bioscoop of uit eten gaan houdt.

Voor iedereen, we weten tenslotte geen van allen wat ons te wachten staat. Deze pandemie duurt nu 2 jaar en het eind is nog niet in zicht. Terwijl onze “grote” leiders, ons telkens voorhouden dat er licht aan het eind van de tunnel is blijkt die tunnel telkens veel langer te worden.

Gelukkig zijn er ook minder donkere en zelfs lichte periodes. Voor iedereen, ook al lijkt het soms niet zo. Als ik naar mezelf kijk. Mijn 5e kleinkind Lilly Rose is in februari geboren. Het derde kleinkind dat in februari geboren is. En de tweede onder het sterrenbeeld Vissen: spiritueel, zachtaardig, rustig, dromerig, artistiek en intuïtief, mensen die de wereld net even mooier kunnen maken. De derde kleindochter en weer zo’n knappert. Niet dat de jongens niet knap zijn hoor! Goed of je gelooft in die sterrenbeelden onzin of niet, ik weet dat de omschrijving aardig klopt, ben zelf ook een Vis.

Verder hadden we een aantal leuke feesten in de zomer met onze kinderen, veel vrienden en kennissen. Ook een lichtpunt hoor! ik kijk al weer uit naar de komende zomer als we weer dit soort zaken kunnen organiseren. We kregen een aantal nieuwe cliënten binnen op dagbesteding. Mensen waarvan men zei, er is geen land mee te bezeilen. Als ik die jongens en meiden zie groeien in hun gedrag, rustiger zie worden, zelfstandiger, prachtig! Ook dat is en lichtpunt.

Zo heeft iedereen wel mooie dingen meegemaakt en was het niet alleen maar kommer en kwel, alleen maar donker. Zo komt er voor iedereen ook weer licht, mooie momenten waar je met plezier aan terug zult denken. We zitten in een donkere periode maar doe dan gewoon een extra lampje aan. Over drie maanden is het alweer voorjaar en volop licht.

Ik wens iedereen een heel licht 2022 met heel veel mooie momenten. En het eind van die donkere tunnel? Lichten aan en gewoon aan de zomer en zon denken!

20-12-2021

Door fluisteren! Voor de fluisterboot.

Het was een raar jaar. Een jaar waarin we alles gingen inhalen dat we in 2020 niet konden doen. Want na een jaar ellende zou die corona wel gaan afnemen. Tjonge wat was dat een tegenvaller! Niks afnemen, al te beginnen met een avondklok, een lock down, ach we hebben het allemaal van dicht bij meegemaakt.

 Ook op de boten van onze vloot. Klinkt wel lekker nietwaar, vloot! Eerst niet varen daarna met zeer beperkte bezetting daarna toch weer wat meer maar nooit met een echt volle boot. Ook niet op de spaarzame mooie dagen en dat is toch wel heel jammer. Want je wilt toch zoveel mogelijk gasten op de boten verwelkomen.

En wat dat betreft moet ik mijn petje afnemen voor de bemanning, jullie dus. Schippers en gidsen, jullie zijn altijd weer opkomen dagen en hebben de gasten met alle egards en enthousiasme ontvangen. Of het nu veel of weinig mensen waren die kwamen opdagen, jullie waren er!

En gelukkig groeit de groep nog steeds er komen schippers bij er komen langzaam aan ook wat gidsen bij. Dat is een goede zaak. En ik zie op de planningapp dat iedereen nog steeds enthousiast is. Klaar staat als er iemand even niet kan of tijdelijk uitgeschakeld is. Het wordt een steeds hechtere groep! Chapeau!

Dit jaar hebben we ook met succes de 1e vaarten naar Brielle gemaakt. Natuurlijk is hiervan geleerd en kunnen zaken anders. Moet er nagedacht worden over sanitair op de boot. Over de mogelijkheid om wat te drinken aan te bieden op zo’n lange tocht. Komend jaar zullen er zeker meer “lange” vaarten komen. Er is zelfs overleg over vaarten naar en vanaf Oostvoorne. Er zal nog wel een flinke bak water door de Bernisse stromen voor het zover is maar de plannen zijn er en er is vraag naar! We zullen ook hopelijk weer wat meer bijeenkomsten kunnen organiseren met jullie. Hopelijk zonder mondkapjes en 1,5 m afstand.

Nu  alleen nog afwachten wat 2022 gaat brengen, nog meer corona ellende of eindelijk een goede zomer, mooi weer en volle boten. Ik hoop het van harte voor iedereen. Voor ons als stichting, voor jullie als vrijwilligers en voor onze gasten. Want ons eiland is toch wel een erg mooi en uniek stukje Nederland dat gezien mag worden. Nu eerst allemaal fijn kerst vieren en gezond het nieuwe jaar in gaan. Maar vooral gezond blijven, dat wens ik jullie allemaal toe, gezondheid voor jezelf en iedereen die je lief is.

.