April 2021

1-4-2021

Dromers

Er zijn zeer bekende dromers, Martin Luther King bijvoorbeeld, of Nelson Mandela, moeder Theresa of Mahatma Gandhi Maar ook Leonardo da Vinci en Albert Einstein waren dromers. En zelfs in deze tijd kom je dromers tegen, kijk maar eens naar Sander de Kramer met zijn mooie werk of Bibian Mentel, die ondanks haar zware ziekte heel veel goeds heeft kunnen bereiken.

 Ieder mens droomt, vaak weet je er niets meer van als je wakker wordt. Veel mensen dagdromen over iets wat ze graag willen hebben, willen gaan doen, willen bereiken. Vaak blijft dat een droom. En dat is nu juist zo jammer!  Ga achter die droom aan, gewoon doen wat je wilt doen, niet bang zijn maar er tegen aan. Ja het zou ook fout kunnen gaan, nou en? Wat geeft dat? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

En ik weet ook echt wel, niet iedereen kan een topvoetballer, schaatser of tennisser worden. Niet iedereen wordt een computergenie, een professor, of groot zakenman (of vrouw). Maar probeer het in ieder geval. En misschien is je droom wel de wereld rondreizen of met zo’n mooie camper op pad gaan, of een heel nieuw leven starten in het buitenland, zoals in “ik vertrek”?

Er zijn van die dromers die zeggen dat als je het visualiseert, je er positieve energie in steekt, het vanzelf gebeurd. Dat is ook het lot, je karma. Nu ja, je moet je er ondanks dat het je lot is nog wel veel energie insteken maar dat is het zonder meer waard. Waarom wachten tot we onze bucketlist, (eng Amerikaans woord voor wensenlijstje) gaan  afstrepen. Zonde toch als de tijd je niet gegund is en er onderwerpen op blijven staan.

Zo ken ik een groepje mensen die droomden van een fluisterboot op de Bernisse ik ben er zelf een van. Dat groepje is met veel enthousiasme begonnen en wist anderen mee te krijgen. En zo ontstond uit een droom een plan en daaruit een begroting en daarna een aanvraag voor subsidie en uiteindelijk kwam er een boot! Waar anderen dachten dat gaat nooit lukken werd die droom werkelijkheid! Nu wil ik dat groepje niet vergelijken met King, Mandela of Ghandi en ook niet met de Kramer of Mentel. Maar het zijn de dromers die de wereld kunnen veranderen!

6-4-2021

Geen zin in.

Ik heb er soms geen zin in. Kan aan de leeftijd liggen? Ik weet het niet. Kan ook liggen aan hetgeen waar ik geen zin in heb. Zo zijn sommige werkzaamheden niet leuk. Een eigen bedrijfje hebben lijkt mooi, vrijheid, zelf beslissen of en wanneer je werkt. Je eigen ding doen. Er komen veel mensen langs op de wijngaard, tja vroeger dan tijdens het normale normaal, nu tijdens het nieuwe normaal is dat heel anders. Maar goed, vaak hoor je dan opmerkingen, prachtig hier, zou ik ook zo graag willen, lekker voor jezelf werken, geen baas boven je enzovoort.

Maar zo is het niet. Het is niet alleen het werk dat de bezoeker ziet als men lekker op z’n gemak in de schaduw van de vijgenbomen een glas wijn drinkt. Je ziet dan niet wat er aan vooraf gaat en er nog achteraan komt. Dat je een behoorlijke administratie bij moet houden bijvoorbeeld om dat glas wijn te kunnen produceren. Dat je ook in de winter bezig bent, als een ander bij de verwarming zit staan wij buiten te snoeien, ook als het vriest, sneeuwt, stormt, regent. En ook midden in de zomer als het echt heet is en Nederland bij de airco wegduikt, een ijsje haalt, het zwembad induikt of een biertje drinkt. Dan zijn er echt wel momenten dat ik er geen zin in heb. Vooral die administratie, bah, ik ben geen cijferfreak. Ik sta liever buiten tussen de druiven. En ben je dan nog eigen baas? Vaak niet, onze overheid en die van de EU beslist voor je dat je allerlei zaken moet bijhouden. En daar krijg je controles over, niet in orde? Dan riskeer je een vette boete, en daar werk je uiteindelijk niet voor.

Aan de andere kant, er zijn momenten dat het ontzettend leuk is. Bezoekers die helemaal zen weer naar huis gaan. De natuur volgen van bloeien van de eerste sneeuwklokjes, uitlopen van de druivenstokken en appelbomen, groei, bloei, rijping en oogsten. Dat is waar de een jaar voor werkt en dat geeft toch een voldoening! Je merkt het aan iedereen die meehelpt, er heerst een soort van feeststemming. Zo leuk dat je er een stukje over kan schrijven en daar heb ik dan wel weer zin in!

7-4-2021

Functie elders? Onbegrijpelijk!

Heb je het gezien dat gestuntel afgelopen week. Je mag niet eens van gestuntel praten, meer gekonkel. Wat een wanvertoning door onze grote leider Mark en zijn contolerende 2e kamer.

Het schaamrood staat je haast op de kaken als je bedenkt dat een meerderheid van de Nederlanders voor deze man gekozen heeft. Hoe leg je dat in het buitenland uit aan je buren op de camping hoe dat nu mogelijk was. Een regeringsleider die zich niet herinnerd wat hij amper een week geleden besproken heeft.

Maar ook de twee verkenners wisten niets meer. Wel wat er in de kranten stond toen de besprekingen begonnen én wat er twee dagen later in de kranten stond. Maar niet dat men over Pieter Omzigt gesproken had. Over een eventuele functie elders, of plat gezegd hoe men hem kan weg bonjouren. Ook fractievoorzitters wisten het niet meer. Pas nadat alle aantekeningen op tafel kwamen begon het te dagen. Zoiets van we hebben er niet over gesproken maar het is wel aan de orde gekomen. Dan moet je er toch ook over spreken, of niet soms? Wat een gedraai en gezemel. Men had het ook over vertrouwen in de politiek, dat dit herstelt moet worden! Goede beurt jongens, prima gedaan! Als dit hele gedoe 3 weken eerder geweest zou zijn, voor de verkiezingen, was de grootste partij niet de grootste geworden.

Een land regeren is niet makkelijk, helemaal niet in corona tijd. En zoals je van goede Nederlanders mag verwachten weet iedereen het beter! Maar blijf als politicus wel eerlijk, dan ben je verplicht tegenover je kiezers. En Wopke, dat geld dan zeker als fractievoorzitter van het CDA als het gaat om een van je meest populaire kamerleden. Waar gaat het nu om?, het belang van het land van de kiezers? Of eigenbelang?

Iedereen kent de THT datum op kaas, melk, een pot pastasaus enzovoort. Het product is goed tot die datum en daarna nog wel even maar dan loopt de kwaliteit hard terug. Misschien moeten we dat ook invoeren bij politici. En dan niet alleen hier. Ik zie bijvoorbeeld ook in Rusland, in Brazilië, Syrië, China, noord Korea mannen die veel te lang zitten. Onbegrijpelijk dat deze mannen inclusief onze grote leider Mark niet uit zichzelf een nieuwe functie – elders- gaan zoeken.

9-4-2021

Licht aan het eind van de tunnel?.

Wat een rotzooi, meer dan een jaar ellende, vaccineren zou de uitkomst zijn, het licht aan het eind van de tunnel. Blijkt wel een heel erg lange tunnel te zijn!. Wel eens door de Gothard of Vrejus gereden? Beiden ca 16 km lang. Dezelfde afstand als van Spijkenisse naar Brielle. De Gothard vond ik het ergste. Ben er door gegaan voor die vreselijke brand, twee banen, tegenliggend verkeer, slecht verlicht en geen afslagen. Er kwam geen einde aan! Zo voelt de vaccinatie strategie ook. Er komt geen einde aan. Telkens wordt er een kilometer aan geplakt en je hebt het gevoel dat er ieder moment weer een “ongeluk” kan gebeuren..

Neem dat onbegrijpelijke doelgroepen beleid, geen touw aan vast te knopen wie nu wel of niet als eerste mag en wie daarna. Ik ben al vrij vroeg met Pfizer gevaccineerd. De GGD op Zestienhoven zou de huisarts informeren. Krijg ik bijna 2 maand later een uitnodiging van de huisarts voor een Astra prik. Lijkt me niet zinvol 2 maal, gebruik het voor een ander! Ik hoorde een zelfde verhaal van mijn zwager en zag op de TV Diederik Gommers en Ernst Kuipers precies hetzelfde vertellen. Mochten zich ook opnieuw laten prikken met Astra. Jawel dat middel dat ozo goed is maar waar straks niemand meer in geloofd.

Blijkt dat de RIVM de tel kwijt is wat betreft het aantal gevaccineerden in kwetsbare groepen. En dan het Astra vaccin, wel prikken of toch maar niet, ouderen eerst niet, nu weer wel. Niet te volgen, al helemaal niet door de huisartsen. Die doen dit gewoon naast hun normale werk even extra. En hebben het ongemerkt heel rustig georganiseerd, hulde!. Daar kunnen Hugo, RIVM en GGD nog wat van leren! En dan hoor je ook nog van Ernst en Diederik dat ziekenhuizen in een week makkelijk 2 miljoen mensen kunnen prikken! Waarom zijn ze nog niet bezig? En Hugo belooft dat er per week een half miljoen mensen gedaan kunnen worden maar haalt niet eens 100.000. En dan als laatste berichtje: het veel belovende Jansen vaccin  blijkt dezelfde defecten te hebben als Astra. De tunnel werd weer een km langer.

Wat zal ik blij zijn als we straks weer door de Gothard mogen tuffen, die zal nu vast veel korter lijken.

 

23-4-2021

Vrijheid

Het is weer bijna zover, onze jaarlijkse nationale feestdagen komen er aan. Helaas wordt het net als 2020 een sobere bedoeling. Geen grootse koningsdagfeesten, koningsnacht of vrolijke vrijheidsfeesten, Een nationale herdenking op een lege dam met slechts een handvol genodigden en natuurlijk Wim-Lex en zijn vrouw. Uiteraard, ondanks vaccinatie en levend in een Koninklijke bubbel, uitgedost met koninklijk mondkapje.

Leuk is het niet en toch moeten we dan maar ieder op zijn of haar eigen manier feest vieren. Wij mogen en kunnen dat in ieder geval. Als ik kijk naar veel andere landen is dat niet altijd het geval. Zie Myanmar, kijk naar Navalny in Rusland, de Oeigoeren in China, de bevolking van Noord Korea, Koerden in Turkije. Wat dat betreft is de wereld niet veel veranderd. Zijn mensen niet wijzer geworden. Zijn we met zijn allen nog steeds oermensen die stammenoorlogen uit voeren. Oh zou je denken, dat doen we in Nederland of Europa toch niet meer daar zijn we overheen gestapt.

Ik krijg soms een andere indruk als ik voetbalhooligans van verschillende clubs elkaar de hersens zie in slaan. Laatst op tv gezien, van die groepen die afspreken om ergens in de natuur te gaan matten, hoe lijp kan je zijn? Of afgelopen tijd de rellen zag die zogenaamd over de corona maatregelen gingen maar voor sommigen gewoon een manier zijn om zich eens lekker uit te leven.

Er hoeft maar een reden te zijn of iemand die de massa weer lekker kan ophitsen en we gaan weer met zijn allen de “anderen” de les lezen. Dat die “anderen” ook maar gewoon mensen zijn daar denken we dan niet over na. Dat blijft een beangstigende gedachte, dat we slechts een idioot met een ophitsend verhaal nodig hebben om weer los te gaan.

We hebben allemaal een rot jaar achter de rug, de een erger dan de ander. Maar we kunnen nog gewoon eten kopen, buiten in een park lopen zonder je bespiedt te voelen. We mogen nog weer op een terras wat gaan drinken en een winkel inlopen. We kunnen krijgen wat we willen op vrijwel ieder moment in het jaar. En we kunnen vrij onze mening geven zoals ik nu doe in dit stukje. Daar kunnen we trots op zijn én moeten we blij mee zijn, dat we die vrijheid hebben.

Maak jouw eigen website met JouwWeb