22-11-2020

Persconferentie C19

Hoezo C19 en niet COVID19. Als ik C19 zie denk ik aan de A15 en de N57. Wegen die iedereen kent en geen vervelende gedachtes bij heeft. C19: een weggetje nog minder dan een B weg, meer een zandpad op het prachtige platteland tussen Katland aan zee en Schiermonnikhove. Nee niet gelijk gaan googelen waar dat nu weer is. Die dorpen bestaan niet. net als dat zandpad.

Maar goed die persconferentie wordt gelukkig vooraf goed gecommuniceerd. Dan weet ik dat ik op dat moment de honden moet gaan uitlaten. Lekker rustig op straat dus ruim meer dan 1,5 m afstand!

Ik hoor de samenvatting wel op het journaal, dat is genoeg en hoef ik dat gewauwel van Mark en Hugo niet aan te horen. Ditmaal weer een versoepeling? Bioscopen en pretparken enzovoort weer open en nog zo wat gezeur maar wel de horeca dicht houden waardoor we ons bewust moeten worden hoe erg het is.

Nu ja de theaters, bioscopen, dierentuinen  en pretparken zullen geen gat in de lucht gesprongen hebben.  Met de hoeveelheid bezoekers die ze mogen ontvangen kun je niet Kiet draaien. Dat is echt niet kostendekkend. Efteling personeel gaat niet voor niets in de zorg helpen. Maar dat zijn wel mensen met gezond verstand en het hart op de goede plaats.

Had trouwens ook wel eerder bedacht kunnen worden, 3 miljard naar KLM en duizenden werknemers thuis, had daar nu echt niet iets mee gedaan kunnen worden? Een stewardess kan in een vliegtuig een kop koffie aangeven, waarom niet in een bejaarden tehuis?

Ik vraag me dan wel iedere keer af waarom blijven die scholen open? Als vader van vier gezonde zoons weet ik al heel lang dat als er een kindje liep te snotteren, binnen de kortste keren de hele klas liep te snotteren en dus ook alle ouders van die kinderen en een dag of 4 later familie en aanhang en collega’s enzovoort. Komt bekend voor? Scholen zijn van oudsher een ziektefabriek.

En als ik dan langs een middelbare school loop en ik zie de kinderen op echt wel iets minder dan 1,5 m zitten heb ik zo mijn bedenkingen. Eerst al, moeten ze daar niet eens leren meten. Ik begrijp ook dat het moeilijk is, je kan een gebouw niet ineens groter maken dus je moet woekeren met de ruimte. En oké ze lopen op de gang met een mondkapje maar niet in de klas en de ramen staan al lang niet meer open, veel te koud. Dus die ziektefabriek draait alweer op volle toeren zeker gezien het aantal besmette leerkrachten.

Dan komt ook nog de Sint er aan en de Kerst en oud en nieuw. Iedereen met een klein beetje verstand in z’n sokken begrijpt dat mensen elkaar gaan opzoeken, met 6 bij elkaar? Mijn gezin bestond al uit 6. En dat het nooit meer te controleren valt door toevallig voorbij lopende boa’s. En je buren zullen je niet verlinken, die zitten waarschijnlijk zelf met te veel visite of zitten bij hún buren.

Had het dan niet een goede gedachte geweest om die scholen toch maar even  een tijdje dicht te gooien? En is het dan niet slim om dat direct na oud en nieuw te doen? Sluiten: alles tot minstens 10 januari, zeg maar de eerste maandag na de 10e. Dat is maar één weekje extra vakantie maar wel 10 dagen quarantaine. En dan zoveel mogelijk sectoren. Kunnen we allemaal gezond het nieuwe jaar in.

Mark, denk er eens over na, een week school missen is beter dan je ouders, opa of oma of andere familie voor altijd moeten missen vanwege besluiteloze domme regelingen.

22-11-2020

Persconferentie

Er zijn er al heel wat geweest met Mark en Hugo. Prachtige historische momenten die keurig vast leggen hoe besluiteloos onze regering staat te klungelen. Ik hoor en lees over allerlei besluiten die de dag ervoor al uitgelekt zijn dus eigenlijk geen nieuws meer zijn. Over hoe wij het met z’n állen moeten doen, we het dus niet goed doen kijkend naar de cijfers. Kloppen die cijfers altijd wel? Hoe vaak zat het RIVM er al niet naast. Hoe vaak loopt de regering, RIVM en OMT niet achter de feiten aan?

Hoe idioot is het om te denken dat een drank verkoop verbod na 20.00 uur helpt? De winkels gaan vrijwel allemaal dicht om die tijd en als je toch drank wilt kopen doe je dat vóór die tijd. Hoe stom is het om die mondkapjes eerst nutteloos te noemen, dan weer niet nutteloos maar weer niet verplicht. Dan weer wel verplicht of dringend geadviseerd en te horen dat het niet werkt maar is voor het bewust maken van de mensen. Te horen dat je in drukke winkelstraten het kapje wel op moet maar zodra je aan de rand van die zelfde straat op een terras gaat zitten het weer niet hoeft. Is het gevaar op besmetting dan ineens minder? De horeca wordt er gek van en gaat er kapot aan.

Wat ik vooral niet hoor is over het verkeer. Nee niet woon werkverkeer, we moeten zo min mogelijk rijden dat deden we al, ook  niet de touringcar ondernemers. Ik zie de bussen in Stellendam en veel andere plaatsen al sinds half maart stil staan. Nee het vrachtverkeer. Niets ten kwade over al die hard werkende mensen, ze doen hun werk en daar mogen we blij mee zijn.

Ik reed een ruime week geleden, net na de voorlaatste persconferentie, rond 14.00 op de A15 ter hoogte van Hoogvliet richting Europoort. en dacht, zal voor de gein eens tellen, een minuut lang. Kon wel, het was niet zo heel druk en vrachtauto’s tellen zonder je mobiel te gebruiken mag nog.

Wat denk je, 40 vrachtwagens kwamen tegengesteld. En toen ben ik gaan rekenen, ook dat kan ik nog uit mijn hoofd, 40 x 2 want in de richting die ik reed was het zeker zo druk, 80 dus. Dat is in een uur 4800. Als je voor een gemiddelde werkdag 10 rekent is dat heel voorzichtig geschat 48.000! neem je dan slechts 5 werkdagen kom je op 240.000 per week. Laten we het makkelijk houden want die wagens rijden wel langer dan 10 uur per dag en meer dan 5 dagen per week, we ronden het af op 250.000 per week, dus één miljoen per maand. Alleen op dat stukje A15.

Heb ik het nog niet over de andere kant van de nieuwe waterweg waar al die wagens naar het Westland heen en weer rijden en ook niet over alles wat heen en weer rijdt vanaf de havens van 020 en andere plaatsen in Nederland. Maak er maar een 5 of 6 fout van, 5 miljoen, 6 miljoen? Wie bied? In één maand! kan best nog meer zijn. En wij moeten ons zo min mogelijk verplaatsen.

Veel van die wagens zijn internationaal transport vaak bestuurd door Polen, Hongaren, Bulgaren, Oekraïners, Letten, Roemenen, Russen, Italianen, Spanjaarden, Turken, soms Portugezen, Duitsers Ik ben vast een aantal andere landen vergeten. Stoere truckers, harde werkers maar ik vrees zeker de verre buitenlanders niet altijd zo secuur met het flesje ontsmettende handgel.

Die gaan rijden vanuit bijvoorbeeld Italië of Spanje, echte brandhaarden, en proberen zo snel mogelijk hun vracht te halen of te brengen. Hiernaar toe?  Dat redt je wel binnen een dag of 3. Als je besmet bent zonder het te weten merk je dat pas na een dag of 6. Dan ben je al weer terug en heb je overal je “stempel” achter gelaten. Wordt hier ook naar gekeken door Mark en Hugo?

Wat doet de EU in dit geval want dit is grensoverschrijdend, wanneer komen er gelijke regels voor alle EU landen? Ik wens die chauffeurs een goede en gezonde reis en onze leiders eindelijk eens gezond verstand.

22-11-2020

Vechten tegen windmolens

Midden in deze coronacrisis hoor je berichten over het klimaat. Over de ijskap die aan het smelten is en niet meer echt aangroeit terwijl dat toch zou moeten nu het winter gaat worden. Iets van 75 % was al verdwenen deze zomer.  Men verwachte dat dit pas ergens rond 2050 zou gebeuren. Wat ook al een grote reden tot onrust is want het moet helemaal niet zo zijn.

En in het journaal afgelopen zondag dat er sinds april geen dag meer geweest is dat de temperatuur onder de 10 graden geweest is. Lekker natuurlijk in november deze extreem warme dagen, ik heb liever dit dat regen en kou maar beangstigend is het wel.

Dan weer boze boeren in Den Haag, niet onlogisch van hun kant. Het stikstof beleid gaat iedereen aan. Het is hun leven, hun brood. Vaak zijn het bedrijven die al generaties lang op een keurige manier zonder gesjoemel, geleid worden door serieuze mensen. Om tegenwoordig een boerenbedrijf te leiden moet je een gedegen opleiding hebben. Dat is echt geen hobby, dat is zeer hard werken lange dagen maken en je aan ontelbaar veel regels houden. Die boeren voldoen aan een vraag, een vraag die wij als samenleving gesteld hebben. Dat is logisch zaken doen, dat doet iedere ondernemer.

Wij hebben het met zijn allen zover gebracht dat er wat gedaan moet worden aan vervuiling, stikstof, pfas, fijnstof, CO2. Als deze er niet zijn blijven we allemaal een stuk gezonder en hebben we minder snel last van covid en veel andere vervelende ziektes. Nu door covid het vliegverkeer stil ligt blijkt dat de lucht ineens veel schoner is en er veel minder stikstof uitgestoten wordt.

Als we het Nederlandse klimaat op willen peppen moeten we ook denken aan het luchtverkeer, vrachtverkeer (miljoenen vrachtwagens per maand) zware industrie zoals de hoogovens én ons eigen autootje. Want we willen wel blijven rijden en niet in de file staan. Dus moeten er meer wegen komen want er komen steeds meer auto’s en die wegen willen we nu juist weer niet. Kortom ons klimaat aanpakken is niet makkelijk  en doen we samen, dat kan je niet neerleggen bij een kleine keihard werkende groep. Want bedenk wel die boer zorgt voor je eten, voor schone lucht en voor een prachtig landschap.

En daar zijn ze dan, de windmolens! Ja die verzieken het landschap, samen met die eindeloze velden vol zonnepanelen. En ook dat willen we niet tenminste niet in ons gezichtsveld. Wel bij de buren, typisch NIMBY not in my back yard, of in simpel Nederlands NIMAT niet in mijn achter tuin.

En hé is daar niet een deel van de oplossing? We willen rijden maar geen lelijke zonnevelden en molens. W e hebben de kennis en mogelijkheid om warmte op te slaan in diepe aardlagen. Als dat met CO2 kan gaat het net zo makkelijk met warmte. De zomers worden steeds warmer, bruggen worden gekoeld anders zetten ze teveel uit en gaan niet meer open. Asfalt wordt bloedheet en begint zelfs te smelten. Al die duizenden km2 snelweg, provinciale weg, gemeente wegen zijn een enorme zonnewarmte collector. Buizen onder het wegdek, er water doorheen pompen (met antivries voor als het ooit nog eens gaat vriezen) en opslaan die warmte. Voordeel het asfalt wordt gelijk gekoeld wat minder schade aan het wegdek geeft.

Die windmolens? Weg ermee ze staan nu zomers al stil, niet vanwege te weinig wind, nee omdat er te veel elektriciteit wordt geproduceerd door die zonnevelden. Het kost dan geld om aan het te mogen leveren! Zijn we ook van het probleem molenwieken af waar we na afdanken van een oude of te kleine molen geen raad mee weten. Die zonnevelden inkrimpen of op platte fabriek en bedrijfsdaken plaatsen.  De boeren kunnen hun werk blijven doen, wij kunnen blijven rijden en het Hollandse landschap blijft zoals het al eeuwen is, prachtig.

26-11-2020

Gezondheidszorg

Er zijn in deze rare tijden een aantal beroepsgroepen die volop in het nieuws staan. Zoals de gezondheidszorg waar we met z’n allen tijdens de 1e golf terecht voor stonden te juichen. Maar die men ongelofelijk heeft laten vallen. Dat bleek wel toen de lang vooraf aangekondigde 2e golf er was. Toen bleek dat er vrijwel geen extra IC bedden waren. Dat de teststraten het werk niet aankonden. De GGD niet is staat was al het bron en contact onderzoek uit te voeren. Een meerderheid van onze fantastische volksvertegenwoordigers in de 2e kamer en onze regering wilde geen stuiver meeextra loon betalen aan de zorgmedewerkers die dat toch echt wel verdient hebben.

Tegelijkertijd kwam het nieuws naar buiten dat medewerkers van het ministerie van volksgezondheid wel extra geld krijgen. Ik gun het ze,  maar vreemd toch?

Die hard werkende zorgzame mensen in blauwe maanmannetjespakken met handschoenen, maskers en gelaadschermen, ze werkten zich te pletter.

Zo ook al die mensen in verzorgingstehuizen. Die kregen zelfs te horen, je moet naar je werk ook al heb je een kuchje of voel je je niet zo lekker, toch gaan, ik hoor het Mark nog zeggen. Voor die mensen was er amper bescherming die eerste maanden. En dan diegene die verzorgd werden, die mochten er niet meer uit. Oudere vaak zwakkere mensen die geen bezoek meer kregen en verzorgd werden door mensen met een kuchje zonder mondkapjes of wat. Klinkt wel heel erg griezelig en in mijn ogen haast misdadig, oude mensen opsluiten en er zieke mensen zonder bescherming naar binnen sturen om ze te “verzorgen”. Ik heb er diep respect voor, zo hard werken en dan in sommige tehuizen de oudjes letterlijk de een na de ander te zien omvallen. Wat moet dat niet met je doen?

Wat is daar nu de oorzaak van, van al die ellende. Komt het door Corona,  of door wat anders?

Ik denk dat we het dan toch bij een bepaald deel van de politiek moeten zoeken. Dat deel dat al meer dan 10 jaar lang aan het bezuinigen is. Want de zorg was in hun ogen veel te duur. Privatiseren dat was het toverwoord. De zorg moest als een bedrijf gaan werken en winst maken. Ziekenhuizen moesten winst gaan maken. Zorgverzekeraars moesten winst gaan maken, en laat dat maar aan een verzekeraar over, dat hebben ze gedaan.

Gevolg, van de bezuinigingen, 8 ziekenhuizen gesloten, verzekeraars die miljarden te veel in kas hebben, te weinig IC bedden, zorgpersoneel dat te weinig verdiend. Of we daadwerkelijk bezuinigd hebben? Aandeelhouders van verzekeraars, ziekenhuizen en klinieken kregen leuke uitkeringen dat is duidelijk. Dat we uiteindelijk veel duurder uit zijn omdat de corona ellende niet afdoende opgevangen kon worden is overduidelijk. Niet alleen in de zorg maar de gehele economie om nog maar niet te praten van de persoonlijke ellende in families die mensen moeten missen.

Maar dat we van de 1e golf niets opgeleerd hebben is wel heel erg. De politiek werd herhaaldelijk gewaarschuwd door alle virologen, ic experts, huisartsen enzovoort. En toch te laat met opschalen van het ggd onderzoek, te laat met extra ic bedden, te laat met sneltesten, te laat met beslissingen nemen. Om met de politiek te spreken “met de kennis van nu, hadden we beter moeten weten”.

Wellicht is het tijd voor een ander beleid waarin het niet alleen draait om geld, en tijd voor nieuwe bestuurders met vakkennis en durf om beslissingen te nemen.  Volgend jaar mogen we kiezen, het is aan ons en iedere stem telt.

Opvallende beroepen.

Na de zorg is er nog zo’n beroepsgroep die dagelijks voorbij rolt in alle opinie programma’s. De politiek! Volgend jaar verkiezingen dus het wordt tijd om je gezicht te laten zien en een mening te hebben. Logisch de meeste gezichten in de 2e kamer herken je niet eens. Op die paar na die hun partij verlieten en dan voor het gemak maar een nieuwe partij oprichten zodat ze toch nog even van die mooie luxe blauwe stoelen kunnen blijven genieten. En uiteraard van het toch wel ruim boven gemiddelde salaris. Dat party ideologie dan ineens ingewisseld kan worden voor wat anders? Tja wat moet je er van denken.

De volgende beroepsgroep die in de belangstelling staat?. Makkelijk te raden, de horeca! Ik heb als ondernemer alle begrip voor hun zorgen, of moet ik zelfs pijn zeggen. Want reken maar dat het hard aankomt als je ineens je zaak moet sluiten en dat met een financiële aalmoes van het komische duo Mark en Hugo moet opvangen. Want dat het te weinig zou zijn dat bleek al heel snel. Dan maar allemaal aan de afhaalmaaltijden.  Dat lukt domino’s, de beren en vele anderen ook tenslotte. Maar die hebben hun zaak er al voor ingericht. Een normaal restaurant niet die moesten dat allemaal nog gaan uitdenken. Dan maar de toko anders inrichten. Minder tafels, spatschermen,  vooraf aanmelden. Veel kosten maken om veel minder omzet te kunnen draaien. Lijkt niet logisch.

En dan is er de evenementenbranche.  Ja die mensen die vroeger, toen alles beter was, ervoor zorgden dat we naar een leuk concert konden gaan, en grote sportevenementen konden organiseren, het theater konden bezoeken en noem maar op. Die hebben grotendeels ook al maanden niets meer te doen en dus geen inkomen.  Daarbij komen ook de theaters, bioscopen, dierentuinen en pretparken.  Dan heb ik ook nog niet over alle bedrijven daaromheen hangen. Toeleveranciers, groothandels, producenten, niet alleen van drank en eten ook van alle andere dingen die de horeca, theaters, pretparken dierentuinen en de evenementenbranche nodig heeft.

Als je dan hoort dat zelf onze nationale trots (nee niet de vliegeniers, die krijgen 3 miljard dus houden het nog wel even vol) de bierbrouwer uit Zoeterwoude en DenBosch van de lachende e in de naam duizenden mensen moet ontslaan omdat het niet meer goed gaat dan is er echt wat mis.

In de vorige recessie hoorde je nog wel eens “in slechte economische periodes worden goede ondernemers creatief en verzinnen wel weer wat”. Dat zal zeker zo zijn maar je moet er wel het geld voor hebben. Na die zware recessie van enkele jaren terug waren veel bedrijven er net weer een beetje boven op maar hadden amper de spaarpot weer gevuld. Deze economische corona dreun was geheel niet te voorzien en kan niet vallen onder de noemer ondernemersrisico. Vooral kleinere bedrijven hebben het heel zwaar en gaan het misschien niet redden.

Ik kan alleen maar denken “Mensen koop lokaal” steun je lokale ondernemer, koop niet alles online bij grote bedrijven zoals Bol, en de buitenlanders Wish, Ali en Amazone. Dat is goed voor onze economie, voor het klimaat, minder busjes in de straat minder verpakkingen, en voor onze nationale trots. Wees maar eens trots op al de harde werkers die mooie producten maken of verkopen.

Maar het is vooral goed voor de spirit van al die ondernemers, die hebben die steun financieel en vooral psychisch hard nodig. Geef die mensen ook een leuke december maand en een goede start het nieuwe jaar in

Schandalen

Als je als “normale” burger een fout maakt loop je de kans ervoor gestraft te worden. Een bedrijf dat fouten maakt wordt meestal nog veel harder gestraft, zeker als het willens en wetens gebeurd.

Maar als de overheid fouten maakt komen ze er meestal mee weg. Nu weet ik de overheid dat zijn we allemaal. Wij kiezen een volksvertegenwoordiging die via de 2e en 1e kamer de regering controleert en corrigeert. De regering die dan weer wordt samengesteld oor meestal een mix van partijen  die samen als meerderheid uit de verkiezingen kwamen. Mensen in de regering worden dus niet direct door ons kiezers gekozen en kunnen ook niet door ons weggestuurd worden als ze het niet goed doen.

Afgelopen weken in nieuws. Grootschalig gesjoemel door de belastingdienst in de toeslagen affaire.  Slepende regeling in de Groningse gas/aardbevingen klucht. Totaal niet geslaagde afbraak van de sociale werkplaatsen in de hoop die mensen aan het werk te krijgen. Overhevelen van sociale taken naar de gemeentes niet geslaagd en zeker niet goedkoper geworden. Problemen in de zorg die te groot worden om nog op de noemen. Geklungel met de goedkeuringen Stint.

Allemaal overheid en politiek. Zo wist de top van de belasting dienst van de grove fouten die gemaakt zijn bij de toeslagenaffaire bij de kinderopvang. Zo wist ook de politiek hier van af maar zijn er wel duizenden mensen willens en wetens kapot gemaakt. Zelfs ex minister Asscher en minister (k)Wiebes wisten er vanaf en hebben niet ingegrepen.. Want ja je zou hem haast kwiebes moeten noemen. Je zal maar een aanslag van tienduizenden euro’s krijgen en als crimineel worden aangemerkt, terwijl je absoluut niet fout was.

De Groningers kunnen er van mee spreken, bevende grond en huizen die langzaam uit elkaar scheuren en onbewoonbaar worden. En daar komt kwiebes weer voorbij. Hele mooie verhalen en beloftes over een snelle regeling en huizen die opgeknapt dan wel herbouwd worden. Het moet nog gebeuren. En diegenen die grof verdient hebben aan ons gas? Esso en Shell samen voor 50% in de NAM verenigd met onze overheid. Die hebben heel snel de NAM ontbonden en niet meer aansprakelijk. Komt dus neer op de belasting betaler die op mag draaien voor de kosten. Ergens klopt hier iets niet.

Zorgtaken bij gemeentes neerleggen? Op zich wellicht een aardig idee om te bezuinigen. Maar bedenk dan vooraf ook even dat die gemeentes daar niet op in gespeeld waren en een totaal nieuwe organisatie moesten opzetten. Dat kost tijd en vooral geld. Geld dat ten goede moest komen aan die mensen die het vaak hard nodig hebben. Organisatie bij de landelijke overheid afgebroken en opnieuw opbouwen bij gemeentes. Kassa! Onnodige kosten. Als dan de regering ook nog met minder geld over de brug komt wordt het lastig voor een gemeente die taken goed uit te voeren.

En dan heb ik het nog niet eens over het samensmelten van de politiecorpsen. Één landelijk corps zou € 300.000.000 per jaar uitsparen. Het 1e jaar koste het al 600 miljoen. Geen 300 over maar 600 teveel uitgegeven. Kassa! 900 miljoen kosten. En gevolg, gemeentes hebben nu geen gemeente politie meer maar boa’s, wat eigenlijk hetzelfde is. Eerst een organisatie opheffen en dan weer opzetten is onnodig kosten maken. Een vooruit ziende blik die over 4 jaar heen kijkt zou prettig zijn en bewindslieden weg kunnen sturen door ons kiezers zou eigenlijk wel terecht zijn.